08 septembrie 2016

Clădirea Primăriei Suceava va fi reabilitată termic cu bani europeni
·        Finanţarea din fonduri europene nerambursabile este o şansă unică în ceea ce priveşte modernizarea sediului autorităţilor publice locale din Suceava, este de părere primarul Ion Lungu.
·        În august 2013, Lungu preciza că sediul Primăriei nu va mai putea fi reabilitat termic cu fonduri europene, întrucât o parte a clădirii este proprietate a Consiliului Judeţean.  
Sediul Primăriei municipiului Suceava va fi modernizat cu finanţare europeană nerambursabilă. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de Ion Lungu, şeful executivului municipal, care a precizat că în curs de întocmire este un proiect, acesta urmând a fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020,  Axa prioritară 3.1.b cu privire la măsurile de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice. „Vrem să face un proiect amplu de modernizare şi reabilitare termică a Primăriei. În bugetul local a fost prinsă o sumă de 100.000 de lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate, a proiectului ca atare. Vom lucra în perioada următoare în acest sens, ne vom consulta cu specialişti, cu arhitecţi, cu proiectantul iniţial al clădirii, astfel încât să putem face un lucru bun”, a precizat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, adăugând că finanţarea din fonduri europene nerambursabile este o şansă unică în ceea ce priveşte modernizarea sediului autorităţilor publice locale din Suceava.   În cadrul Axei amintite, eligibile la finanţare sunt toate tipurile de clădiri publice deţinute şi ocupate de autorităţile şi instituţiile locale, cum ar fi spitalele, clădirile de învăţământ, clădiri administrative etc. Cu bani europeni se pot face lucrări de îmbunătăţire a izolaţiei termice a anvelopei clădirii,  a şarpantei sau învelitoarei acesteia, dar şi intervenţii de reabilitare a şi modernizare a instalaţiilor pentru prepararea şi transportul apei calde menajere, a sistemelor de ventilare şi climatizare. Cu susţinerea financiară europeană pot fi implementate sisteme de management al funcţionării consumurilor energetice şi achiziţionate şi instalate sisteme inteligente pentru promovarea şi gestionarea energiei electrice. Totodată pot fi înlocuite lifturile şi circuitele electrice aferente spaţiilor comune, respectiv scărilor, subsolului, fiind făcute inclusiv lucrări de reparaţii la faţade. Nu în cele din urmă, finanţată este înlocuirea corpurilor de iluminat cu altele cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă.

În august 2013, deci cu 3 ani în urmă, primarul Ion Lungu anunţa că sediul Primăriei municipiului Suceava nu va mai putea fi reabilitat termic cu fonduri europene, cauza constând în „nereglementarea situaţiei patrimoniale între Consiliul Judeţean şi Primărie”, o parte a clădirii fiind proprietate a celei dintâi instituţii. „Proiectul de reabilitare termică a Primăriei a căzut, pentru că nu suntem proprietarii, în totalitate, a acestei clădiri. Se ştie că 50% din imobil este al Consiliului Judeţean, însă avem o strategie, aceea de a finaliza Centrul Cultural Bucovina, după care va avea loc o reglementare patrimonială între cele două părţi”, a sublinia, la acea dată, Ion Lungu, primarul Sucevei.