28 septembrie 2016

Laboratorul zonal de restaurare riscă degradarea
·        Până la venirea iernii, la obiectivul în reabilitare aparţinând Muzeului Bucovinei sunt necesare dotări şi lucrări de 409.466 de lei.      
Consiliul Judeţean Suceava va aloca peste 400.000 de lei pentru efectuarea  unor intervenţii de urgenţă la Laboratorul zonal de restaurare. În acest sens, invocat este memoriul Muzeului Bucovinei din care reiese necesitatea asigurării sursei de finanţare pentru unele dotări destinate obiectivului cu pricina. Astfel, pe fondul apropierii sezonului rece, imperative sunt lucrări de înfiinţare a unui branşament electric şi de montarea a unei firide, amenajarea instalaţiilor termotehnice, precum şi de montare a instalaţiei de aer comprimat, echipamentelor de ventilare şi climatizare, dar şi a ascensorului pentru marfă.   „Valoarea acestor dotări, fără de care apare riscul de gradării investiţiei în sezonul rece, este de 409.466 de lei”, se subliniază în fundamentarea compartimentului specializat al executivului judeţean. Potrivit memoriului Muzeului Bucovinei, Laboratorul face obiectul unor lucrări de reabilitare, începute încă din anul 2008 cu finanţare asigurată de Ministerul Culturii, în cadrul Programului Naţional de Restaurare.  „Investiţia are ca termen de finalizare data de 30 noiembrie 2016, iar în cazul în care se realizează achiziţia dotărilor până la această dată, finanţarea manoperei şi montajului pentru acestea va fi asigurată de Ministerul Culturii”, se reliefează în raportul compartimentului de specialitatea al Consiliului Judeţean.    
Consiliul Judeţean suprimă cheltuieli în valoare de 393.451 de lei aferente lucrărilor de la Punctul de belvedere „Skywalk” şi de 360.000 de lei, prevăzute pentru reabilitarea curţii interioare a Palatului Administrativ. Din total suma 619.766 de lei urmează a fi orientată înspre Laboratorul zonal de restaurare şi achiziţionarea unui sistem de vot electronic, diferenţa de 133.985 de lei luând calea Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean.