21 septembrie 2016

Animale fără iernatic din cauza secetei din 11 localităţi sucevene
·        O comisie a inventariat până acum 6.499 de hectare de culturi calamitate, lucerna, trifoiului, borceagul şi fâneţele fiind compromise în proporţie de 80%.
·        Cele mai mari probleme cauzate de arşiţă şi lipsa precipitaţiilor se întâlnesc în zona Fălticeni, respectiv în Forăşti, Boroaia, Drăguşeni şi Dolhasca.
Comisia judeţeană pentru constatarea pagubelor produse de secetă, constituită prin Ordinul nr. 386 din 30 august al prefectului de Suceava, Constantin Harasim, îşi încheie evaluările făcute în teren. Structura îşi desfăşoară activitatea până pe 20 septembrie, având în componenţă reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi  Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, la care se adaugă un reprezentant al primăriei pe raza căreia se fac evaluările. Mircea Lazăr, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Suceava, arată că până acum centralizate au fost 6.499 de hectare de culturi calamitate, de suferit de pe urma arşiţei şi a lipsei ploilor având, în principal, culturile furajere, porumbul, soia şi sfecla de zahăr.       Membrii comisiei au bătut deja 6 localităţi, iar potrivit oficialului Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, la Fîntînele au fost inventariate-2.286 de hectare distruse în diferite proporţii; la Grămeşti-1.775 de hectare; la Forăşti-940 de hectare, la Dărmăneşti-578 de hectare; la Drăguşeni-365 de hectare, iar la Boroaia-330 de hectare. Ieri, trebuiau finalizate verificările din Hînţeşti, Calafindeşti şi Dolhasca, în timp ce Moara şi Stroieşti sunt lăsate pentru ultima zi. „Cele mai afectate sunt plantele de nutreţ, după care urmează cele de porumb şi soia, în timp ce la cereale, anul acesta producţiile au fost bune. Însă, gradul de afectare este diferit, cele mai mari probleme fiind în zona Fălticeni, respectiv în Forăşti, Boroaia, Drăguşeni şi Dolhasca. Există primării care au solicitat, de asemenea, constatări la faţa locului, însă prea târziu, pentru că ultima zi este cea de 20 septembrie”, a punctat Mircea Lazăr. În ceea ce priveşte plantele de nutreţ, lucerna, trifoiului, borceagul şi fâneţele au fost compromise în proporţie de 80%, ceea ce înseamnă că la iarnă, animalele vor suferi de foame.