21 septembrie 2016

Trei firme cu muncitori la negru, în ultima lună a verii
·        Patronilor care nu au încheiat contracte individuale de muncă celor 4 lucrători li s-au dat amenzi în sumă de 80.000 de lei.

·        În urmă cu 1 an, inspectorii  de muncă au prins 21 de prestatori la negru, cei 13 agenţi economici în cauză fiind amendaţi cu suma de 120.000 de lei.

Inspectorii de muncă suceveni au depistat, în luna august, 3 angajatori care au primit la muncă persoane fără forme legale de angajare, anunţă şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu. Inspectorul şef sucevean precizează că, în ultima lună a verii, pe linia relaţiilor  de muncă, lucrătorii din subordine au avut 215 controale, care s-au lăsat cu 59 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi aplicate în valoare de  70.000 de lei. Butnariu face cunoscut că, pe durata descinderilor, surprinse au fost 4 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale de angajare la 3 firme, patronii care nu au încheiat contracte individuale anterior începerii raporturilor de muncă fiind amendaţi, în total, cu 10.000 de lei. Pe de altă parte, contractul individual de muncă al unei persoane nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, iar în cazul a altor 75 de angajaţi contractele individuale de muncă au ajuns în REVISAL fără respectarea termenului legal. Pe aceeaşi linie, inspectorii ITM au descoperit numeroase nereguli, însă cele mai multe sunt cele care privesc încălcarea, de către angajatori, a prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă şi repausului săptămânal, precum şi cele cu privire la munca suplimentară şi evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. De remarcat este faptul că, în urmă cu 1 an, respectiv în luna august a anului 2015, lucrătorii specializaţi ai ITM Suceava au prins 21 de prestatori la negru, cei 13 agenţi economici cu pricina fiind amendaţi cu suma de 120.000 de lei. În total, în ultima lună a sezonului estival inspectori de muncă suceveni au avut 232 de descinderi, 25 fiind pe latura relaţiilor de muncă, iar 108 pe cea de sănătate şi securitate în muncă. Ca urmare a abaterilor de la reglementările în vigoare, controlorii au dat amenzi care au însumat 131.500 de lei.