21 septembrie 2016

Primăria Suceava vrea să atragă 50 de milioane de euro, finanţări nerambursabile pentru reabilitarea termoficării  
·        „Vrem ca jumătate din banii pentru reabilitarea reţelelor termice să o atragem din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate să provină din fonduri europene”, a declarat primarul Ion Lungu.   
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a avut întrevederi cu oficialii Ministerului Proiectelor Europene şi cei ai Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în urma discuţiilor fonduri de zeci de milioane de euro urmând fi atrase şi cheltuite pentru reabilitarea sistemului se transport şi distribuire a agentului termic, cât şi a punctelor termice de pe raza reşedinţei de judeţ. Lungu a precizat că, având o centrală de producere a energiei termice pe biomasă, iniţial Suceava putea avea acces mai facil la fonduri europene, însă lucrurile   s-au schimbat odată cu publicarea ghidului solicitantului aferent Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).  „Iniţial am avut o axă separată, însă s-a tot schimbat strategia în ceea ce priveşte energia verde. În 2014, în faza de proiect era o axă separată pentru  energie curată şi eficienţă energetică, Primăria Suceava fiind avantajată de faptul că aceasta era destinată centralelor termice pe biomasă şi biogaz, inclusiv producţie, transport şi distribuţie. Însă, atunci când a ieşit ghidul definitiv, au fost puşi toţi la un loc, în axa privind creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemelor de termoficare. Deci nu mai avem axă separată pe biomasă şi biogaz, ceea ce înseamnă că trebuie să concurăm cu toate oraşele din România, care au proiecte pe reabilitare termică. Tocmai de aceea, am avut o discuţie la Autoritatea de Management din cadrul POIM şi am primit asigurări că ni se vor da bani”,  a reliefat edilul-şef sucevean. 
Lungu apreciază că prin proiectul depus în cadrul axei amintite a Programului Operaţional Infrastructură Mare, Primăria Suceava va atrage o finanţare nerambursabilă de 25 de milioane de euro. Încă 25 de milioane de euro ar urma să vină în Suceava în baza Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020”, primarul Ion Lungu semnând, în acest sens, un acord cadru cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Astfel, conform acestui din urmă acord, cu finanţarea de la POIM, cât şi cu participare de la bugetul local, în sistemul centralizat de termoficare din Suceava vor fi investite sumele de 18 milioane de euro în 2017; 21,6 milioane de euro în 2018; 25,92 de milioane de euro în 2019 şi 31,1 de milioane de euro în 2020, totalul ridicându-se la 96,62 de miloane de euro . „În concluzie, vrem ca jumătate din banii pentru reabilitarea reţelelor termice să o atragem din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate să provină din fonduri europene. Sper în continuare să putem moderniza acest sistem de transport şi distribuţie, să-l putem clarifica din punct de vedere patrimonial cu cei de la Termica”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei, potrivit căruia reţele de transport şi distribuţie din capitaal de judeţ au fost deja reabilitate în proporţie de 35%.