15 septembrie 2016

Direcţia Silvică „amputează” intravilanul municipiului Suceava 
·        Silvicultorii vor să scoată Parcul „Şipote” în extravilan, condiţii în care nu este asigurat spaţiul verde pe cap de locuitor, iar noul PUG nu poate fi avizat.
·        „Nu putem aviza PUG la Mediu, pentru că nu avem această suprafaţă de pădure, pe care nu o foloseşte nimeni, stă degeaba, neintervindu-se la ea, pentru că nu este în exploatare”, a declarat prmarul Ion Lungu.   

Direcţia Silvică intenţionează să scoată importante suprafeţe împădurite din intravilanul municipiului Suceava, trecându-le   în categoria terenurilor extravilane. În principal este vorba despre cele aferente Parcului „Şipote” din prejma centrului Sucevei, versantului Zamca, Luncii Sucevei şi Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, Direcţia Silvică făcând publică această intenţie cu prilejul dezbaterilor pe marginea noului Plan Urbanistic General.  Ion Lungu, şeful administraţiei din reşedinţa de judeţ a declarat că acest lucru nu este normal, mai ales că în lipsa Parcului „Şipote”, Suceava nu va asigura suprafaţa medie de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului nu va aviza PUG. „Până acum au fost intravilan, cei de la Romsilva făcând o observaţie la PUG, vrând să scoată aceste păduri în extravilan. Lucru care nu mi se pare corect şi nici normal şi, sigur, chiar dacă s-au folosit unele prevederi legale, ne vom bate pentru a ca aceasta să nu se întâmple”, subliniază şeful administrativului sucevean, precizând că până acum au fost obţinute 20 de avize din cele circa 40 necesare. Suceava are prinse în noul Plan Urbanistic General 334,67 de hectare de spaţiu verde, cu o medie de 36 de metri pătraţi pe cap de locuitor, însă jumătate din această suprafaţă, adică 172,2 de hectare, este în administrarea Direcţiei Silvice Suceava. Conform OUG nr. 114/2007, media pe cap de locuitor trebuie să fie de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor, iar după „amputarea” amintită municipiul garantează doar 17,84 de metri pe cap de locuitor. „Nu putem aviza PUG la Mediu, pentru că nu avem această suprafaţă de pădure, pe care nu o foloseşte nimeni, stă degeaba şi nu intervine la ea, pentru că nu este în exploatare. Dar, ca la noi, la români, ne luptăm de câţiva ani de zile şi sper ca, până la urmă, să reuşim să transferăm parcul Şipote la Suceava”, a arătat Ion Lungu, adăugând că va pune această situaţiei şi pe masa premierului României. Reamintim că, de 7 ani, Suceava funcţionează fără Plan Urbanistic General actualizat, documentaţia specifică ieşind din termenul de valabilitate încă din 2009. Conducerea Primăriei anunţa că PUG va fi recepţionat la finele lui 2015, o dezbatere publică pe marginea acestuia fiind ţinută în toamna trecută. Planul Urbanistic General (PUG) este instrumentul de lucru în baza căruia administraţia locală eliberează certificatele de urbanism şi  autorizaţiile de construire.