12 septembrie 2016

În judeţul Suceava,
8.300 de lei, este cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului
·        Este vorba despre un angajat din sistemul Ministerului Justiţiei, următoarea fiind cea de 7.000 de lei, al cărui beneficiar lucrează la o companie multinaţională.
·        Ca o comparaţie, la un minim de 1.063 de lei pe lună, stabilit prin lege, media lunară primită în judeţul Suceava este 1.182 lei de persoană.
Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială are în evidenţe 4.797 beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului, informează purtătorul de cuvânt Florentina Rusu. Potrivit responsabilului AJPIS, dreptul respectiv este încasat de 767 de taţi şi 4.030 de mame, la aceştia adăugându-se 1.104 de beneficiari ai stimulentului de inserţie. Acesta este acordat celor care se întorc la locul de muncă înainte de expirarea termenului limită, în cauză fiind 613 de bărbaţi şi 491 de femei. În judeţul Suceava, totalul achitat de AJPIS pentru luna iulie se ridică la 5,783 de milioane de lei, media indemnizaţiei pentru creşterea copilului fiind de aproximativ 1.182 lei de persoană. Cele mai mari două indemnizaţii în plată în judeţul Suceava sunt cele de 7.000 de lei şi 8.300 de lei pe lună de beneficiar, iar conform Florentinei Rusu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), domeniile de activitate în care beneficiarii au realizat veniturile şi în baza cărora s-au calculat indemnizaţiile în cauză sunt companiile multinaţionale, respectiv, Ministerul Justiţiei. La un minim de 1.063 de lei pe lună stabilit prin lege, media lunară primită în judeţul Suceava este 1.182 lei de persoană, cele două situaţii fiind o raritate. Reamintim că începând cu luna iulie 2016, potrivit unor noi reglementări, limita minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului a crescut la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv la 1.063 lei, faţă de 600 lei, cât a fost anterior. Pe de altă parte, nivelul maxim al indemnizaţiei a fost eliminat, acesta din urmă fiind calculat la 85% din veniturile nete realizate. Pe de altă parte, stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă, acesta crescând de la de la 500 lei la 531 lei. Persoanele aflate în evidenţe nu au trebuit să depună documente suplimentare, creşterea cuantumului indemnizaţiei lunare făcându-se automat, pe baza documentelor existente la dosar. Primele drepturi majorate s-au achitat în luna august.