16 septembrie 2016

Termica vinde Primăriei fier vechi la preţ de instalaţii şi echipamente noi
·        „Am demonstrat că ei vin cu o valoare ca şi cum aceste ţevi ruginite, vechi de 30 de ani, ar fi noi”, a punctat Ion Lungu.
·        Valoarea de intrare a bunurilor este de 43,17 de milioane de lei, noua valoare evaluatorilor de la Termica relevând, după 3 decenii de utilizare, o depreciere de doar 7%. 
Pe de altă parte, Adunarea Generală a Creditorilor de la Termica în lichidare a votat împotriva sumei stabilită în Consiliul local pentru achiziţionarea de la fostul prestator a instalaţiilor şi echipamentelor din Lunca Sucevei, necesare Thermonet pentru asigurarea serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

Întrebat cât ar costa construirea unei de la zero a părţii de sistem care face obiectul disputei, Ion Lungu, primarul Sucevei, a spus, într-o conferinţă de presă, că „în orice caz, mai puţin decât vor ei”. Edilul-şef susţine că porţiunea de conducte dintre CET şi CAF, inclusiv echipamentele aferente, au fost supraevaluate la o valoare de 5 ori mai mare decât cea reieşită din studiul făcut de firma specializată contractată de autorităţile locale. Primăria are  drept de preemţiune la achiziţionarea echipamentelor, la o acţiune a juriştilor executivului instanţa blocând licitaţia de înstrăinarea a bunurilor cu pricina. „Primăria vrea să dea un preţ corect. Am demonstrat că ei vin cu o valoare ca şi cum aceste ţevi ruginite, vechi de 30 de ani, ar fi noi”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. Lichidatorul Termica cere pe conductele, instalaţiile şi echipamentele în cauză 40,41 de milioane de lei, Consiliul Local aprobând 8,22 de milioane de lei. Aceasta în timp ce valoarea de intrare a bunurilor este de 43,17 de milioane de lei, noua valoare evaluatorilor de la Termica relevând, după 3 decenii de utilizare, o depreciere de doar 7%.  „Este clar că, dacă Primăria municipiului Suceava nu le cumpără, ei nu le pot vinde decât la fier vechi. Altcineva nu poate să cumpere aceste bunuri ca valoare de întrebuinţare, însă acest blestem Termica merge în continuare”,  a explicat Ion Lungu. Primăria Termica a făcut şi o ofertă de 100.000 de lei pe lună pentru închiriere a bunurilor respective, însă lichidatorul judiciar a cerut de 4 ori mai mult, adică 400.000 de lei lunar.