12 septembrie 2016

Centru de recuperare pentru cu adulţii cu dizabilităţi, inaugurat cu susţinere financiară belgiană în Suceava  
·        Acesta este destinat foştilor beneficiari ai centrelor de zi pentru copii şi tineri, construite tot cu sprijin belgian, la manifestare luând parte şi Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei la Bucureşti.
·        Belgia are câteva investiţii în această parte a ţării, iar altele sunt pe cale de a se concretiza, a spus şeful diplomaţiei belgiene.       
Ieri a fost avut loc ceremonia de inaugurare a Centrului de recuperare pentru adulţii cu dizabibilităţi de pe lângă Complexul terapeutic „Blijdorp-O nouă viaţă” Suceava. La manifestare au luat parte excelenţa sa Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei la Bucureşti, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele CJ Gheorghe Niţă, Carl Malbrain, preşedintele Asociaţiei „Blijdorp Belgia”, membri ai Clubului „Rotary”, Clubului „Aalast Nord” Belgia, reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale cu atribuţii în domeniu, alte oficialităţii sucevene, precum şi părinţi ai copiilor beneficiari ai serviciilor noului centru. Ionel Ivan, preşedintele Asociaţiei „Blijdorp România” Suceava a mulţumit Asociaţiei „Blijdorp Belgia”,  Consiliului Judeţean, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Clubului „Rotary Bucovina” Suceava, „Asociaţiei Geldren” Belgia şi tuturor celor care au dat  dovadă de implicare în cei  17 ani de activitate, inclusiv Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Nevoi Speciale. „Mulţumim celor care nu mai sunt printre noi, însă sunt convins că cei care suntem acum şi cei care vor veni după noi vor fi mândri de acest parteneriat”, a arătat Ionel Ivan.
Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a  evidenţiat că parteneriatul de 17 ani dintre cele două părţi este o poveste de succes. „O mână întinsă de dumneavoastră, cei din occident, la începutul anilor 2.000, şi-a demonstrat astăzi efectul: copiii şi adulţii care au condiţii să zâmbească, să se simtă bine, acesta fiind un exemplu care ar trebui multiplicat în ţară şi în judeţul Suceava”, a spus Gheorghe Flutur prezentând, în calitate de şef al administraţiei judeţene, mulţumirile sale atât ambasadorului Thomas Baekelandt, cât şi Belgiei şi tuturor celor implicaţi.         Carl Malbrain, preşedintele Asociaţiei „Blijdorp Belgia” a remarcat că din investiţia totală de aproximativ 5 milioane de lei din cadrul parteneriatului, circa un sfert este contribuţie a guvernului flamand, alte sume venind din partea guvernului Flandrei de est, donaţiilor voluntarilor, precum şi a unei organizaţii de caritate. „Cred că am reuşit să creăm un grup de sprijin şi un viitor de succes. Trebuie să vedem calea prin care putem continua investiţiile partenerilor privaţi, şi contribuţiile autorităţilor publice, respectând legile şi regulile locale, pentru putea garanta un viitor sigur pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor”, a explicat Carl Malbrain, invitând pe toţi cei implicaţi să reflecteze asupra responsabilităţilor care le revin şi asigurând de continuarea colaborării cu Asociaţia „Blijdorp-România” Suceava.   
 Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei la Bucureşti a iterat că trebuie pregătită o nouă generaţie care să preia şi să ducă mai departe relaţiile româno-belgiene. Thomas Baekelandt a precizat că o mare parte din munca excelenţei sale este legată de România ca membru al Uniunii Europene, al aceluiaşi club european. Un alt aspect este cel economic, de promovare şi implementare de investiţii, Belgia având câteva în această parte a ţării, iar altele fiind pe cale de a se concretiza. „După Revoluţie, mulţi belgieni au avut iniţiative particulare de a ajuta România. 17 ani mai târziu România a devenit membru al Uniunii Europene, iar autorii iniţiativelor şi-au pierdut părul, îl au gri sau poate că au obosit. Iar ceea ce fac ei acum, este să menţină aceste iniţiative, să pregătească o nouă generaţie care să le preia şi să le ducă mai departe”, a subliniat excelenţa sa Thomas Baekelandt, ieri când a împlinit 1 an de la preluarea postului de şef al diplomaţiei belgiene în ţara noastră, în Suceava aflându-se pentru a doua oară. Inaugurarea de ieri se constituie în finalizarea celei de a treia etape  a unui parteneriat public-privat de peste 17 ani dintre Consiliul Local Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Suceava şi Asociaţia „Blijdorp-Belgia”, contribuţia flamandă fiind, în toată această perioadă, de peste 1 milion de euro. Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp-O nouă viaţă” Suceava a fost inaugurat în august 2002, având ca scop oferirea de servicii de sprijin privind recuperarea, educarea, socializarea şi consilierea, fiind prima instituţie de acest fel din zonă. Complexul mai are în componenţă Centrul de zi „Blijdorp” România, Centrul de plasament de tip familial „Casa Emmanuel” şi Centrul de zi pentru tineri cu handicap, înfiinţat în 2008.