30 august 2015


„Suceava-Capitală europeană”, terenul unei competiţii politice tot mai intense  
·        Ioan Cătălin Nechifor spune că de mai bine de lună  Consiliul Judeţean şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta, însă autorităţile municipale par să nu fie interesate.    
·        „Ştiu că sunt acolo doi viceprimari, că există o majoritate consolidată din punct de vedere politic, care trebuie numai să se pronunţe dacă au sau nu nevoie de ajutor”, subliniază Nechifor.

În ciuda faptului că în Consiliul Judeţean s-a decis ca oferirea de sprijin în demersurile pentru concretizarea Proiectului „Suceava-Capitală europeană”, autorităţile locale din reşedinţa de judeţ au ignorat această disponibilitate. Cel puţin aşa susţine şeful administraţiei judeţene, Ioan Cătălin Nechifor, care a precizat că autoritatea legală, responsabilă, competentă, respectiv aplicantul este Primăria municipiului Suceava şi că ajutorul CJ este total şi necondiţionat.  „Toţi cei care fac apel la ajutor, să  reţină ceea ce am decis în Consiliul Judeţean, în urmă cu mai bine de o lună, şi anume că susţinem necondiţionat, în totalitate, subiectul Capitală europeană Suceava, doar că nimeni nu se oboseşte să facă ceva în sensul acesta. Autoritatea există şi trebuie exercitată la nivelul Primăriei Suceava. Vreau să-i spun domnului Lungu să vadă dacă are nevoie cu adevărat nevoie de ajutorul pe care l-am oferit, chiar înainte ca ei să se decidă dacă fac sau nu proiectul. Noi am decis preventiv în Consiliu, trebuie doar să facă o invitaţie şi particip cu drag, alături de oricine, la fel de doritor, pentru a rezolva această chestiune”, iterează Nechifor, adăugând că „probabil, dacă lungim foarte mult discuţiile, o să constatăm că 10 octombrie a trecut şi nu am făcut nimic”.
Pe deasupra, Nechifor spune că a discutat pe marginea acestui aspect inclusiv cu oficialităţile din Regiunea Cernăuţi, cu care judeţul Suceava are un acord de colaborare şi că acestea s-au arătat interesate în „a avea o componentă transnaţională culturală care, pe acest subiect, să cuprindă şi Bucovina de Nord”. Preşedintele Consiliului Judeţean crede că la mijloc este şi disputa politică din interiorul PNL, fapt care afectează deciziile din Consiliul Local, în care liberalii au majoritate.     „Înţeleg competiţia politică tot mai încinsă, dar nu înţeleg de ce nimeni nu pare să fie interesat. Ştiu că domnul Lungu a venit din concediu, ştiu că sunt şi doi viceprimari, că există acolo o majoritate consolidată din punct de vedere politic, care trebuie numai să se pronunţe dacă au sau nu nevoie de ajutor”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.