12 august 2015


Patru sute de câini fără stăpân vor trebui să dispară din adăpostul din Lunca Sucevei 
·        Direcţia Sanitară Veterinară a atras atenţia că în noile cuşti  permisă este doar adăpostirea a maxim 500 de animale, în timp ce în zonă sunt îngrijite 900 de canine. 
·        „Până la 1 decembrie, fie vom reuşi să avem un număr de 500 de câini în adăpost, fie, dacă nu, va trebui să modernizăm cuştile vechi”, a precizat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei .   
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a emis certificatul de înregistrare sanitară veterinară a adăpostului pentru câinii fără stăpân din municipiul Suceava. Cu acelaşi prilej, DSVSA a pus în vedere că în cele 108 cuşti noi nu pot să convieţuiască decât maxim 500 de animale, aşa cum imoun normativele legale în vigoare. În aceste circumstanţe, Primăria municipiului Suceava va trebui să procedeze la modernizarea vechilor cuşti, ori să le dezafecteze cu totul, drept improprii, termenul limită fiind data de 1 decembrie. „Acest certificat sanitar-veterinar este valabil cu o anexă prin care cei de la Direcţia de Sănătate Veterinară ne spun clar că autorizăm cele 108 cuşti noi, care au fost modernizate, cu un număr maxim de 500 de câini, pentru ca aceştia să trăiască într-un confort, potrivit legislaţiei în vigoare.
 Avem termen să modernizăm cuştile vechi, fie să renunţăm la ele, în aşa fel încât acest aviz să fie prelungit”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Lucian Harşovschi. Obligatorie este, de asemenea, încheierea unui contract cu un medic veterinar de servicii medicale, în prezent existând doar unul pentru efectuarea operaţiei de eutanasiere. La această dată, în ţarcurile de pe de malul râului Suceava sunt adăpostiţi şi hrăniţi în jur de 900 de câini adunaţi de pe străzile din reşedinţa de judeţ, adjunctul şefului administrativului local specificând că, în baza certificatului de înregistrare sanitară veterinară, Consiliul Local se va pronunţa asupra efectuării investiţiei de modernizare a cuştilor vechi. „Până la 1 decembrie, fie vom reuşi să avem un număr de 500 de câini în adăpost, fie, dacă nu, va trebui să modernizăm celelalte cuşti vechi. Printr-un raport, vom prezenta Consiliului Local cum credem noi că trebuie lucrurile făcute, iar dacă vom primi aprobarea, vom proceda în consecinţă. Abia ieri a venit certificatul, iar de cum vom face calculele”, a precizat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei, subliniind că prinderea şi transportarea câinilor vagabonzi în spaţiile amenajate în Lunca Sucevei vor continua.