27 august 2015


Abonamentele de călătorie pentru elevi au fost scumpite cu 60%

·        „Trebuie să luăm nişte decizii care să ne permită să ţinem în viaţă societatea de transport public local”, a pus în vedere edilul-şef Ion Lungu.
·        „Noi circulăm cu acest tarif încă din 2009, iar normal ar fi ca elevii şi studenţii să plătească 50% din costul abonamentului integral, care este de 66 de lei”, a subliniat administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc.
Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat ieri, în şedinţă ordinară, tariful unic al abonamentului de călătorie pe mijlocele de transport ale societăţii de transport public local TPL, pentru elevi şi studenţi. În cazul elevilor, valoarea abonamentului creşte de la 15 lei la 25 de lei, cu menţiunile că de această facilitate vor beneficia toţi cei care studiază la unităţi de învăţământ din reşedinţa de judeţ şi că numărul taloanelor de călătorie nu va mai fi limitat. În ceea ce îi priveşte pe studenţi, abonamentul va costa cu 5 lei mai puţin, aceştia urmând scoate din buzunar 25 de lei, faţă de 30 de lei până acum. Conform preşedintelui de şedinţă, Lucian Harşovschi, diferenţa de până la valoarea de 66 de lei a abonamentului integral va fi suportată din bugetul local al municipiului Suceava. Consilierul PSD Cornel Grosaru a propus - considerând că educaţia este prioritate-, un tarif unic de 15 lei, restul revenind aceluiaşi buget local. Primarul Ion Lungu a dat exemplul Capitalei, în care din cauza populismului, acordându-se gratuităţi pentru pensionari pe durata a mai mulţi ani, RATB a ajuns în pragul falimentului.  „La TPL situaţia nu este una roz, cei de acolo mergând pe sârmă. Municipalitatea nu mai poate suporta niciun leu un plus din buget, de aceea trebuie să luăm nişte decizii care să ne permită să ţinem în viaţă societatea de transport public local”, a pus în vedere edilul-şef Ion Lungu, adăugând că, anual, Primăria achită către TPL subvenţii de circa 1 milion de euro.            
Administratorul unic Darie Romaniuc a precizat că iniţiativa legislativă este de bun augur pentru TPL, în condiţiile în care aceasta are datorii către bugetul statului, în România nu există tarif mai mic de 25 de lei pe abonament, iar majorarea ar fi de natură să aducă un „rulaj mai bun pentru societate”.
„Noi circulăm cu acest tarif încă din 2009, iar normal ar fi, aşa cum spune şi legea, ca elevii şi studenţii să plătească 50% din costul abonamentului integral, care este de 66 de lei. Consider că de la 15 lei la 25 de lei nu este un salt atât de mare, întrucât abonamentul este folosit de două-trei sau de mai multe ori pe zi. Acesta înseamnă că, pentru 1 leu pe zi, elevii şi studenţii se pot deplasa de câte ori vor cu mijloacele de transport în comun”, a subliniat Darie Romaniuc.
Pe de altă parte, abonamentul social nominal pentru pensionarii cu domiciliul în Suceava este de 33 de lei, acordarea făcându-se face pe baza cuponului de pensie, pe tot parcursul anului calendaristic. Pe baza actelor doveditoare, donatorii de sânge, beneficiază, pentru fiecare donare, de o reducere de 50%, pe o lună, a abonamentului de călătorie. Cetăţenii de onoare ai municipiului Suceava primesc abonamente de călătorie gratuite. Potrivit Legii nr.448/2006, persoanele cu handicap, cât şi însoţitorii acestora, circulă gratuit, în baza legitimaţiilor eliberate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului. Valoarea integrală a abonamentului de călătorie pe mijloacele de transport ale societăţii TPL, la care acţionar unic este municipiul Suceava, este de 66 de lei pe lună şi pe toate liniile.