25 august 2015


Bărbaţii suceveni, mai afectaţi de şomaj decât femeile
·        La sfârşitul lunii iunie 2015, rata şomajului înregistrată în rândul persoanelor de sex masculin era de 7,3%, faţă de cea  5,7% în rândul femeilor.
·         În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava, cu o rată a şomajului de 6,5%, este pe poziţia a doua în top, primul loc fiind deţinut de judeţul Vaslui, cu 10,1%.
La sfârşitul lunii iunie a anului 2015, în judeţul Suceava rata şomajului a atins nivelul de 6,5%, valoare mai mare cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna mai şi, de asemenea, în creştere cu 0,7 puncte procentuale, în comparaţie cu cea de la finele lui iunie 2014. După primele 6 luni ale anului 2015, rata şomajului în rândul persoanelor de sex feminin era de 5,7%, nivel în ascensiune cu 0,3 puncte procentuale în raport cu luna mai a anului acesta şi cu 0,5 puncte procentuale, raportat la iunie 2014. Conform datelor oferite publicităţii de Direcţia Judeţeană de Statistică, bărbaţii din judeţul Suceava sunt mai afectaţi de acest fenomen economic. Astfel, la sfârşitul lunii iunie 2015, rata şomajului înregistrată în rândul persoanelor de sex masculin era de 7,3%, valoare mai mare cu 0,2 puncte procentuale faţă de  luna anterioară şi cu 0,9 puncte procentuale în plus, în comparaţie cu iunie 2014.  
Potrivit DJS Suceava, la finele celui dintâi trimestru al anului, rata şomajului din judeţ, a fost cu 1,6 puncte procentuale peste nivelul naţional, respectiv cel de 4,9%. La persoanele de sex masculin, rata şomajului înregistrată în judeţul Suceava este superioară cu 2 puncte procentuale celei consemnate pe plan naţional, în timp ce la persoanele de sex feminin, indicatorul depăşea cu 1,2 puncte procentuale pe cel calculat pe total ţară. În luna iunie 2015, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava, cu o rată a şomajului de 6,5%, este pe poziţia a doua în top, primul loc fiind deţinut de judeţul Vaslui, cu 10,1%.În Regiune, cea mai mică rată a şomajul o are judeţul Botoşani (4,2%), urmat de judeţul Iaşi (4,5%), judeţul Neamţ (5,7%) şi judeţul Bacău (6,1%).  
Informarea Direcţiei Judeţene de Statistică arată că, la nivel naţional, cea mai scăzută rată a şomajului a fost înregistrată în judeţul Ilfov (1,3%), cea mai ridicată fiind în judeţul Teleorman (11,1%). Rata şomajului a fost calculată în raport cu populaţia activă civilă la data de 1 ianuarie 2014, din balanţa forţei de muncă.