14 august 2015


Asigurări de sănătate în UE pentru 3.163 de suceveni
·        „Eliberarea cardului european se face către cetăţenii români asiguraţi, în vederea acordării asistenţei medicale în statele membre ale Uniunii Europene”, informează CAS Suceava.
·        Din 20.950 de carduri naţionale de sănătate existente la sediul Casei de asigurări, ridicate au fost doar circa 30% din acestea.   
În prima jumătate a anului 2015, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 3.163 de carduri europene de asigurări de sănătate. Potrivit unei informări a instituţieI sucevene, procedura se desfăşară în conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2007 persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România au dreptul - în situaţia deplasării pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene - la cardul european de asigurări sociale de sănătate. „Eliberarea cardului european de asigurări sociale de sănătate se face către cetăţenii români asiguraţi care solicită acest document, în vederea acordării asistenţei medicale în statele membre ale UE, conform legislaţiei în vigoare”, se arată în informare CAS Suceava. Conform sursei citate, în intervalul 1 inaurie-30 iunie 2015, prin aplicarea regulamentelor cu specific ale Consiliului European, privind coordonarea sistemelor de securitate, Casa de Asigurări Sociale Suceava a înmânat - la cererea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene -, 1.170 de formulare europene de asigurări sociale de sănătate. De menţionat este faptul că, pe toată durata anului 2014, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a înmânat 6.425 de carduri europene de asigurări de sănătate, cu 7%  mai multe faţă anul 2013, când au fost distribuite 6.003 de asemenea documente
Nu în cele din urmă, potrivit informării amintite, în semestrul întâi al anului 2015, în judeţul Suceava au fost înmânate 6.533 de carduri naţionale de sănătate, din totalul de 20.950 existente la sediul Casei de Asigurări de Sănătate.