27 august 2015


Poluare cu deversări portocalii a râului Bistriţa, la Isipoaia
·        Debitul evacuărilor în cursul de apă de pe raza oraşului Broşteni a fost de 10 ori mai mare decât cel normal, culoarea portocalie fiind urmare a oxizilor de fier în concentraţie ridicată.
·        Poluarea accidentală nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare”, informează Instituţia Prefectului. 
Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, s-a deplasat astăzi, 27 august, la Exploatarea minieră Isipoaia, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Conversmin Vatra Dornei, MinBucovina şi ai primăriei din Broşteni. Întâlnirea a avut loc după ce, cu o zi înainte, la ora 14.25, s-a primit un apel pe numărul unic „112”, prin care era semnalată o poluare accidentală produsă în fosta exploatare minieră, aflată pe raza administrativă a oraşului Broşteni. „Fenomenul s-a produs datorită acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistriţa. În prezent, se constată că evacuarea apelor din mina Isipoaia are loc în condiţii normale, prin cele două conducte de evacuare existente”,  se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului. Miercuri, la faţa locului au ajuns responsabilii ISU, SGA şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, care au constatat că debitul apelor din mină este de circa 10 ori mai mare decât cel curent, evacuările având culoarea portocalie. Probe de apă s-au prelevat din evacuarea minei Isipoaia şi, totodată, din amonte şi aval, pe râul Bistriţa, în urma analizelor efectuate constatat o creştere a conţinutului de fier în apă. Astfel, nivelul maxim atins a fost de 528,5 µg/l Fe, conform limitelor admise de Ordinul nr.161/2006 şi HG nr.352/2005, apa evacuată încadrându-se în categoria III. O creştere s-a înregistrat şi la mangan, până la nivelul maxim de 186,6 µg/l Mn, apa încadrându-se în categoria a II-a. În timp utile, alertate au fost, de asemenea,  Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului. Conform Instituţiei Prefectului, nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, iar vegetaţia din zonă nu a fost afectată. De altfel, miercuri, în jurul orei 18.30, debitul a scăzut la valorile normale. „S-a constatat că poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare”, reliefează sursa citată, arătându-se că monitorizarea continuă, SGA şi ACET efectuând de analize.