07 august 2015


Inspectorii fiscali intensifică eforturile de recuperare a arieratelor mari şi recente 
·        Arieratele constau în obligaţiile financiare ajunse la scadenţă şi neachitate, respectiv datoriile a căror dată scadentă a fost depăşită cu 90 de zile.
Identificarea şi concentrarea eforturilor de colectare pe arieratele mari şi recente, caracterizează activitatea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava pe linia recuperării datoriilor restante. „Implementarea unui management performant al arieratelor constă în acordarea de facilităţi la plata acestora, în acest sens aplicându-se măsuri de eşalonare la plată a arieratelor recuperabile. 
S-au luat măsuri pentru accelerarea recuperării arieratelor, îmbunătăţirea procedurii de valorificare a bunurilor în cadrul executării silite, insolvabilităţii şi stabilirii răspunderii solidare”, se arată într-o informare a AJFP. Astfel, la 30 iunie 2015, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava avea aprobate 689 de eşalonări la plata obligaţiilor bugetare restante. Valoare acestora se ridica la 53,83 milioane de lei, sumă din care s-au încasat, conform graficului, 30,23 de milioane de lei. Arieratele constau în obligaţiile financiare ajunse la scadenţă şi neachitate, respectiv datoriile a căror dată scadentă a fost depăşită cu 90 de zile.
Pe de altă parte, consecinţă a sesizărilor persoanelor fizice şi persoanelor juridice care au semnalat fapte de evaziune săvârşite de agenţi economici, în primul semestru al anului, lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au efectuat controale încrucişate şi cercetări la faţa locului. Drept urmare, la solicitarea Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, inspectorii fiscali suceveni au făcut 75 de controale inopinate, 24 de controale încrucişate, 44 cercetări la faţa locului şi 52 inspecţii fiscale parţiale. Alte 12 inspecţii fiscale parţiale au fost întreprinse la cererea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
În ceea ce priveşte verificarea realităţii şi legalităţii sumelor cuprinse în cererile de rambursare a TVA înaintate de agenţii economici, AJFP a soluţionat 232 de rambursări anticipate solicitate de către persoanele juridice, în valoare de 36,78 de milioane de lei, respinsă la restituire fiind suma de 1,39 de milioane de lei. În cazul persoanelor fizice, soluţionate au fost 30 de rambursări anticipate, în valoare de 3,95 de milioane de lei, admise la rambursat fiind 2,96 de milioane de lei.