26 august 2015


Cel puţin încă 1.200 de suceveni, înscrişi, anul acesta, pe lista beneficiarilor de ajutoare europene în alimente   
·        Plafonul de venit realizat a crescut de la 400 la 450 de lei pe membru de familie, lista urmând a se extinde, deoarece, în rândul beneficiarilor sunt incluse, din această toamnă, şi persoanele fără niciun fel de venituri.
·        „Cu siguranţă, vor veni destul de mulţi solicitanţi, deoarece există situaţii de acest gen, pe care le vom analiza de la caz la caz, pe bază de acte doveditoare”, susţine primarul Sucevei, Ion Lungu.
Numărul sucevenilor care vor avea parte, în această toamnă, de pachete cu produse alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene, creşte la 7.296 de persoane, comparativ cu 6.100 de persoane, anul trecut. Anunţul este făcut de Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a precizat că a trimis deja lista la Instituţia Prefectului şi că, aceasta urmă se va lungi şi mai mult, întrucât, printr-un act normativ al Guvernului, din categoria celor îndreptăţii fac parte şi peroanele care nu au nicio sursă de venituri.  „În primul rând, a crescut venitul minim de la 400 la 450 de lei pe membru de familie, pentru care se acordă acest ajutor. În plus, aşa cum prevede actul normativ, mai există o categorie, cea a persoanelor care nu au deloc venituri sau realizează venituri sub 450 de lei pe membru de familie, îndreptăţiţii urmând a fi stabiliţi prin dispoziţie a primarului. 
Este un aspect mai delicată şi, cu siguranţă, vor veni destul de mulţi solicitanţi, deoarece, spre exemplu, există persoane care nu lucrează, dar nu sunt nici pensionari, precum şi alte situaţii, pe care le vom analiza de la caz la caz, şi vom face anchete sociale pe bază de acte doveditoare”, susţine primarul Sucevei, Ion Lungu, precizând că acţiunea va începe, cel mai probabil, în octombrie, distribuirea se va face la depozitele Consuc şi că, la această dată, nu este cunoscut conţinutul pachetelor. Reamintim că Guvernul a operat modificări ale hotărârii care a reglementat derularea Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate în anul 2014, impunând renunţarea la distribuirea ajutoarelor în produse alimentare pe bază de cupoane şi revenirea la baza de date întocmită de autorităţile locale. În 2014, îndreptăţiţii au fost familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 400 de lei; pensionarii cu o pensie sub 400 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 400 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale. Fiecare beneficiar a primit 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr, 6 kg de făină de grâu, 6 kg de mălai, 2 pungi de paste făinoase, 8 conserve de carne de porc, 6 conserve de carne de vită şi 10 cutii de conservă de pate de ficat.