14 august 2015


Numărul absolvenţilor înscrişi la Agenţia de şomaj, cu 500 mai mic decât cel de anul trecut
·        Majoritatea înregistraţilor o reprezintă absolvenţii de studii medii, 1.046 dintre aceştia provenind din licee de specialitate, iar 285 din licee teoretice.
·        Doar 104 de proaspăt-ieşiţi de pe băncile facultăţilor au mers la AJOFM pentru fi luaţi în evidenţă, astfel încât să poată primi ajutor de şomaj.  
Mai puţini absolvenţi suceveni ai promoţiei 2015-2015 s-au înscris anul acesta în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, ca persoane aflate în căutarea unei slujbe, aşa cum legislaţia în vigoare prevede. Cel puţin aşa spune directorul executiv Mirela Adomnicăi, potrivit căreia, numărul ţinerilor luaţi în evidenţe este mai mic cu circa  500 de persoane, raportat la perioada similară a anului 2014. În plus, de remarcat este faptul că majoritatea celor care s-au conformat prevederilor legale sunt absolvenţii cu studii medii. „Afluxul cel mai mare de persoane care vin să se înregistreze în evidenţe este cel din partea absolvenţilor promoţiei 2015, până acum fiind înregistraţi 1.555 de tineri, cu aproape 500 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea o reprezintă absolvenţii de studii medii, 1.046 provenind din licee de specialitate, iar 285 din licee teoretice”, a reliefat şefa AJOFM, adăugând că în evidenţele instituţiei s-au înregistrat doar 104 absolvenţi de studii superioare. Stabilirea indemnizaţiei de şomaj se face după expirarea perioadei de căutare a unui loc de muncă, adică începând cu 1 septembrie, pentru absolvenţii din sesiunea iunie, respectiv de la 1 octombrie, în cazul celor care au absolvit în luna iulie. „Având în vedere că, pentru absolvenţii de studii medii, sfârşitul lunii septembrie reprezintă termenul limită până la care ar trebui să-şi caute un loc de muncă, în cazul în care nu reuşesc să-l obţină, aceştia vor putea beneficia de indemnizaţie de şomaj. Dar, până atunci, le adresăm invitaţia să urmărească oferta noastră locuri de muncă”, a subliniat Mirela Adomnicăi, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.  Indemnizaţia de şomaj pe care absolvenţii o pot primi pe durata a 6 luni este de 250 de lei, aceştia beneficiind şi de servicii gratuite, cum ar fi cursurile de formare profesională, consilierea şi medierea în vederea găsirii unei slujbe.