12 august 2015


Izolarea termică multicoloră, interzisă în municipiul Suceava
·        Sucevenii care nu bani pentru a-şi izola apartamentul cu polistiren, la fel ca vecinii lor, vor fi obligaţi să plătească măcar repararea şi vopsirea faţadei în aceeaşi culoare cu restul blocului. 
·         Măsura este luată după ce pe raza reşedinţei de judeţ s-au înmulţit blocurile parţial izolate şi vopsite în culori multiple, viceprimarul Lucian Harşovschi cerând respectarea unor reguli de minim  de confort vizual. 
Sucevenii care nu participă la eforturile de izolare termică a blocurilor în care locuiesc, alături de vecinii de scară, vor fi obligaţi să plătească măcar repararea faţadei aferente apartamentului propriu, cât şi vopsirea acesteia în culoarea restului suprafeţei reabilitate cu elemente de polistiren. Lucian Harşovchi, viceprimar al municipiului Suceava, a informat ieri, într-o conferinţă de presă, că Primăria aprobă autorizaţii pentru anvelopare termică pe buzunarul proprietarilor, însă numai dacă solicitanţii se obligă la respectarea condiţiilor de minim confort vizual. Măsura este luată după ce pe raza reşedinţei de judeţ s-au înmulţit blocurile parţial izolate şi vopsite în culori multiple. „Dacă jumătate plus unul din cetăţenii de pe scară de bloc doresc să facă reabilitare cu fonduri proprii, minoritatea trebuie să se supună, cei rămaşi fiind obligaţi să suporte, pe lista de plată, măcar contravaloarea acelui var de aceeaşi culoarea cu faţada izolată. Este o variantă de mijloc, deoarece, în momentul de faţă avem foarte multe blocuri multicolore în municipiul Suceava”, evidenţiază Harşovschi.            

Viceprimarul a reamintit că în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 18 din 2009, Primăria Suceava a susţinut programul de reabilitare termică a 16 blocuri de locuinţe de pe străzile „Scurtă” „Mihai Viteazu”, „Samuil Isopescu”. Proprietarii au suportat 20% din valoarea lucrărilor, Primăria a venit cu 30%, iar Guvernul cu 50% din total, pe lângă faţadă, fiind efectuate schimbarea tâmplăriei, izolarea mansardei, subsolului şi ţevilor de termoficare de pe scara blocului. Deoarece unii dintre proprietarii de apartamente în cauză nu au participat cu cota care le revenea, Primăria Suceava, în urma deciziilor date de instanţele judecătoreşti, are de achitat către firmele constructoare restanţe de 10.342 de lei. „Programul de reabilitare termică este funcţional, însă este important ca sucevenii să fie de acord 100% cu aceste proiecte. Fac aceste precizări pentru a şti şi proprietarii care vor să se implice, ţinând cont că avem informaţii că pe noul ghid al solicitantului 2014-2020, vor fi fonduri pentru anveloparea termică a blocurilor de locuinţe”, a subliniat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Un alt program de anvelopare, cu finanţare nerambursabilă europeană în proporţie de 60% din total, derulat prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, prevedea participarea în cote egale de câte 20% a Primăriei şi, respectiv, populaţiei. De la bugetul local sucevean a fost achitată contravaloarea de 17.900 de lei pentru proiectarea reabilitării a 7 de imobile cu 342 de apartamente, însă atunci când proprietarilor li s-a cerut să depună partea lor de contribuţie într-un cont, aceştia au manifestat reticenţă, iar proiectele au intrat în blocaj. O altă variantă este contractarea de către doritori a unui credit cu dobândă subvenţionată din bugetul de stat, însă condiţiile sunt aceleaşi, respectiv ce a acordului de 100% al proprietarilor, precum şi a depunerii, într-un cont bancar, a coparticipării financiare a acestora din urmă.