21 august 2015


Judeţul Suceava, pe prima poziţie la autorizările de construire acordate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est
·        Scade apetitul pentru ridicarea de locuinţe, în prima jumătate a anului 2015, numărul autorizaţiilor eliberate fiind mai mic cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  
Conform datelor făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică, în luna iunie 2015, în judeţul Suceava au fost eliberate 240 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. În conformitate cu sursa amintită, numărul acestor autorizaţii a înregistrat o creştere de 9,6%, comparativ cu luna anterioară. De remarcat este faptul că, în raport cu luna iunie a anului 2014, numărul cererilor de autorizare pentru construirea de imobile rezidenţiale este aproape dublu, sporind cu 18,2%. Informarea Direcţiei Judeţene de Statistică, dată publicităţii zilele acestea, reliefează că, din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna iunie a anului 2015, 24,2% au fost date pentru „constructorii” din mediul urban, iar 76,8% pentru cei din mediul rural.
În luna iunie 2015, în cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava deţinea 30,9% din numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, fiind urmat de judeţele Iaşi, cu 29,7%, Bacău(13,5%), Neamţ(10,9%), Botoşani(8,1%) şi Vaslui (6,9%).
·        Toate locuinţele au fost terminate în regie proprie, din banii populaţiei.
În judeţul Suceava, în primele 6 luni ale anului 2015, s-au eliberat 1.054 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 3,4% mai puţine în raport cu cele acordate în intervalul similar al anului anterior.       
Pe de altă parte, în trimestrul I al anului 2015, în judeţul Suceava au fost terminate 321 de locuinţe, în scădere cu 90  de locuinţe, în comparaţie cu primele 3 luni ale anului precedent, diminuarea fiind 21,9 procente. „Analiza pe surse de finanţare relevă faptul că, în trimestru I al anului 2015, toate locuinţele terminate au fost realizate din fonduri private, respectiv din fondurile populaţie, pentru locuinţele executate în regie proprie”, se precizează în informarea Direcţie Judeţene de statistică Suceava.