25 august 2015


Peste 1500 de câini au murit în adăposturile din Lunca Sucevei
·        Responsabilii din cadrul Primăriei consideră că aceştia „au decedat din cauze naturale”, alte 1.000 de canine fiind adoptate, iar 225 eutanasiate din motive medicale.    
·        De pe malul Sucevei vor trebui să mai dispară încă peste 400 de câini, DSVSA permiţând ca în cele 108 de ţarcuri modernizate să fie găzduite doar 500 din cele circa 900 de animale.       
Peste 1.500  de câini fără stăpân au murit în adăposturile special- amenajate de Primăria municipiului Suceava, începând de la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, de când în reşedinţa de judeţ a început campania de adunare a maidanezilor. „Din cauze naturale, în această perioadă au decedat 1520 de câini, au fost daţi spre adopţie internă 350 de câini, spre adopţie externă-650 de câini, şi au fost eutanasiaţi, din motive medicale, 225 de câini”, se precizează într-o informare a Direcţiei de Ecologizare a Primăriei, semnată de directorul Mihai Hostiuc şi avizată de viceprimarul Lucian Harşovschi. Conform informării citate, pe 15 septembrie 2014 a început capturarea câinilor comunitari de pe raza municipiului Suceava, celor 950 de animale din adăposturi adăugându-li-se, pe parcurs, altele 2.750.  Aşa se face că, în prezent, după moartea în masă, darea în adopţie şi eutanasierea caninelor, pe malul Sucevei se mai află 890 de câini, dintre care 108 în adăpostul modernizat, cu 108 ţarcuri noi, iar 585 în adăpostul vechi, cu 162 de ţarcuri.  

Pe de altă parte, reamintim că Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a emis certificatul de înregistrare sanitară veterinară a activităţii cu pricina, prilej cu care a pus în vedere că în cele 108 cuşti noi nu pot să convieţuiască decât maxim 500 de animale, aşa cum obligă legislaţia în vigoare. În aceste circumstanţe, Primăria municipiului Suceava va trebui să procedeze la modernizarea celor 162 de ţarcuri vechi, sau să le dezafecteze cu totul, termenul limită fiind data de 1 decembrie 2015. În consecinţă, în cazul în care nu se vor aloca bani pentru  aducerea la standardele legale a vechilor cuşti, din Lunca Sucevei vor trebui să mai dispară  în jur de 400 de câini. Modernizarea celor 4.400 de metri pătraţi aferente acestora este estimată la 660.000 de lei, la care se adaugă 33.000 de lei pe lună, cheltuieli cu activităţile efective de gestionare. „Până la 1 decembrie, fie vom reuşi să avem un număr de 500 de câini în adăpost, fie, dacă nu, va trebui să modernizăm cuştile vechi”, explica, Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.
În informarea amintită se mai arată că Primăria municipiului Suceava s-a implicat în modernizarea adăpostului, asigurând betonarea aleii principale de acces, securizarea perimetrului, prin construirea de împrejmuiri din plasă şi confecţionarea a două porţi de acces auto pietonal şi auto. De asemenea, au fost amenajate sala de chirurgie-eutanasiere, biroul pentru medic, sala de aşteptare pentru adopţii, depozitul pentru hrană, vestiarul şi grupul sanitar pentru personal.