02 august 2015

Universitatea „Ştefan cel Mare” şi-a consolidat poziţia pe pieţele regionale şi naţionale
·        „Viziunea noastră este legată de formarea de specialişti cu înalte calificări şi competenţe, pentru a face faţă concurenţei europene şi celei mondiale, dar şi de încurajare a creativităţii şi inovării, în vederea dezvoltării continue a cercetării ştiinţifice”, susţine prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, prorector al USV.
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu o tradiţie de peste 50 de ani în învăţământul superior, este una dintre cele mai dinamice universităţi din estul Europei, oferind o educaţie universitară şi postuniversitară atractivă şi de calitate, asigurând un curriculum cuprinzător, cu peste 100 de programe de licenţă, masterat, doctorat şi postodoctorat, în domenii precum ştiinţele naturale, sociale, umaniste, economice, tehnice şi sănătate, susţine prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, prorector al USV. „Viziunea noastră este legată de formarea de specialişti cu înalte calificări şi competenţe, pentru a face faţă concurenţei europene şi celei mondiale, dar şi de încurajare a creativităţii şi inovării, pentru o dezvoltare continuă a cercetării ştiinţifice, atât la nivel doctoral, cât şi postdoctoral, prin atragerea de fonduri noi pentru cercetare. De asemenea, vizată este dezvoltarea activităţilor antreprenoriale, astfel încât crearea spin-off şi start-up să devină o preocupare continuă, caracteristică a unei universităţi antreprenoriale, pe care, de altfel, ne-o dorim”, a iterat prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”. 
Prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean evidenţiază că USV şi-a consolidat poziţia pe pieţele regionale şi naţionale, iar unul dintre obiectivele pe termen mediu şi lung constă în crearea de parteneriate naţionale şi internaţionale pentru participarea la viitoarele competiţii europene. Afirmaţiile au fost făcute cu prilejul lansării regionale a proiectului „Excelenţă interdisciplinară în cercetarea ştiinţifică doctorală din România-Excellentia”, desfăşurat împreună cu Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu” al Academiei Române, în calitate de solicitant, şi cu Universitatea „Valahia” din Tîrgovişte, în calitate de partener. „Universitatea noastră a mai fost implicată în programe de acest tip, programe doctorale şi post doctorale, în calitate de solicitant sau partener, la fiecare dintre apelurile de proiecte lansate, începând cu anul 2008, inclusiv prin implicare la nivel de feed back, prin elaborarea ghidurilor pentru competiţiile lansate”, a precizat prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, accentuând că, de cele mai multe ori, propunerile sugestiile şi recomandările USV au fost incluse în materialele publicate. Proiectul Excelenţă interdisciplinară în cercetarea ştiinţifică doctorală din România-Excellentia” îşi propune dezvoltarea „elitistă” a 90 de doctoranzi din România înmatriculaţi în anul I, dintre care 20 la 
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în domenii socio-economice şi umaniste, „prin intermediul unei abordări comprehensive şi sustenabile, orientată spre excelenţă, interdisciplinaritate şi sincronizare europeană în cercetarea ştiinţifică doctorală”. 
Alături de prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, tutore al doctoranzilor suceveni este prof. dr. univ. Mircea Diaconu, coordonator de implementare a proiectului fiind prof. dr. univ. Elena Brînduşa Steiciuc, iar responsabil de comunicare cu studenţii conf. dr. Mariana Lupan.
Participanţi au fost, adresându-se grupului ţintă şi invitaţilor, prof. univ. dr. Toma Roman, de la Academia de Studii Economice Bucureşti, prof. univ dr. Emil Dinga, de la Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu” al Academiei Române şi prof. dr. univ. Constantin Munteanu, de la  Academia de Studii Economice din Bucureşti.