11 august 2015


În acest an,
Sporeşte numărul sucevenilor care vor primi ajutoare europene în produse alimentare

·        Plafonul pentru pensii şi ajutoare de şomaj creşte de la 400 la 450 de lei pe lună, distribuirea nu se va mai face pe bază de cupoane, iar pe listele de beneficiari vor fi incluse şi persoanele fără venituri.   
Mai mulţi suceveni vor primi, în 2015, pachete cu produse alimentare de la Uniunea Europeană. Aceasta după ce  Guvernul a operat modificări ale hotărârii care a reglementat derularea Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate în anul 2014. Astfel, numărul beneficiarilor va creşte odată cu modificarea limitele de venituri din pensii şi indemnizaţii de şomaj eligibile pentru primirea ajutoarelor alimentare, plafonul fiind majorat de la 400 lei pe lună la 450 lei pe lună. Pe deasupra, conform unor recente precederi legale, inclusă în program este o nouă categorie de beneficiari ai ajutoarelor din stocurile comunitare de intervenţii, respectiv persoanele fără venituri. În contrapondere, aceste reglementări vin cu o serie specificări privind categoriile de persoane care nu pot primi ajutoare alimentare, printre acestea fiind cele care satisfac stagiul militar sau care execută pedepse privative de libertate. Nu în cele din urmă, recenta hotărâre a Guvernului stabileşte renunţarea la distribuirea ajutoarelor în produse alimentare pe bază de cupoane şi revenirea la baza de date întocmită de autorităţile locale. Totodată, actul normativ stabileşte caracteristicile tehnice ale produselor alimentare care fac obiectul ajutoarelor alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava urmând a face verificări ale pachetelor livrate de furnizori.
Anul trecut, în judeţul Suceava au fost expediate 281.848 de pachete cu ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană, acestea ajungând la 140.924 de beneficiari. Respectivele pachete cu alimente au fost livrate la centrele de distribuire de lângă primării, în scopul împărţirii în cadrul grupului ţintă. Astfel, în Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, pe listele iniţiale au fost înscrise 113.603 de persoane, cu 227.206 de pachete împărţite, în timp ce pe listele suplimentare au mai figurat încă 13.885 persoane. Conform HG nr. 799, din 19 septembrie 2014, în cauză au fost familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 400 de lei; pensionarii cu o pensie sub 400 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 400 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale. Fiecare beneficiar a avut parte de 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr, 6 kg de făină, 6 kg de mălai, 2 pungi de paste făinoase, 8 conserve de carne de porc, 6 conserve de carne de vită şi 10 cutii de conservă de pate de ficat.