19 august 2015


Lipsa hărţilor reactualizate dă peste cap proiectul european de apă şi canalizare 
·        Constructorii de la Pfeiffer reclamă că ACET îi „încarcă” cu intervenţii cu intervenţii suplimentare, neprevăzute în proiectul iniţial.    
·        „După 1990 s-au făcut fel de fel de lucrări, care nu au mai fost schiţate, conturate pe hartă, apărând şi astfel de situaţii”, arată edilul-şef, Ion Lungu.

Compania  germană Pfeiffer dă asigurări că odată cu finele lunii septembrie va încheia lucrările din proiectul de modernizare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare din municipiul Suceava.  „Am promisiunea conducerii de la Bucureşti a firmei Pfeiffer că până la 30 septembrie lucrările vor fi terminate. Săptămâna viitoare, şeful firmei filialei România a companiei Pfeiffer va fi prezent la Suceava şi vom continua discuţiile, în aşa fel încât execuţia să se încadreze în acest termen”, precizează Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene. Lungu spune că a văzut graficul de execuţie care are ca linie de finiş data amintită, însă reprezentanţii locali ai constructorului dau vina pe lucrările suplimentare impuse de operatorul unic de servicii de apă şi canalizare  ACET Suceava, beneficiarul proiectului. Cauza ar consta în lipsa unei hărţi complete a reţelelor subterane de apă şi canalizare, la efectuarea săpăturilor constatându-se că se impun reparaţii care nu au fost prinse în proiectul tehnic iniţial. „Există o serie de lucrări neprevăzute, hărţile edilitare ale ACET nefiind actualizate. După 1990 s-au făcut fel de fel de lucrări, care nu au mai fost schiţate, conturate pe hartă, apărând şi asemenea situaţii. Sper, ca aceste lucrări să nu aibă o pondere foarte mare, astfel încât să nu dea proiectul peste cap”, subliniază ocupantul fotoliului din Areni. Primarul a menţionat că este păcat să nu se profite de proiectul european, pentru a se face reparaţii şi în cazurile neluate în calcul de la început. Lungu a dat ca exemplu strada „Gheorghe Doja”, din cartierul Burdujeni, unde 40 de localnici au cerut branşarea al reţeaua de alimentare apă şi cea de canalizare. „Tocmai în acest sens facem lucrările respective, să contribuim la creşterea calităţii vieţii oamenilor, acesta fiind, de fapt, şi unul dintre obiectivele proiectului”, a explicat Ion Lungu,  primarul municipiului Suceava.  În primăvara anului trecut, compania Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefabau GMBH&CO KG, a deschis front de lucru la reţelele de pe 36 de străzi. Aceasta după ce, în 2013, firma germană constructoare a intervenit pe un prim pachet de 18 străzi, restul fiind abordate pe parcursul anului 2015. Prin finanţare europeană POS Mediu, în total, în municipiul Suceava, este prevăzută extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă de pe 76 de străzi, iar reabilitările au drept ţintă 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere sunt extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt spuse reabilitării.