12 august 2015


Podul reabilitat de peste râul Suceava se redeschide la finele săptămânii 
·        „Constructorii spun că podul va fi finalizat sâmbătă şi că îl vom avea deschis pe ambele sensuri”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
La sfârşitul acestei săptămâni va fi turnat stratul final de asfalt pe  podul reabilitat la Iţcani, peste râul Suceava, a anunţat reprezentatul firmei constructoare, ieri, în cadrul comandamentului organizat săptămânal la sediul Primăriei municipiului Suceava. Lucrările de reparaţii cu finanţarea europeană s-au făcut la infrastructura şi suprastructura podului de pe drumul european DE 85, cel de legătură cu punctul de trecere a frontierei Siret, iar pentru a nu bloca circulaţia autovehiculelor, închis a fost, alternativ, doar câte un sens de mers. În cazul în care respectivul covor asfaltic va fi amenajat vineri, există varianta redării în totalitate traficului, însă mai rămân de executat rosturile de dilatare, o operaţiune care dă mari bătăi de cap muncitorilor. „A durat, practic, o lună şi două săptămâni, şi am închis lucrările de dedesubtul şi deasupra podului, cu tot cu asfaltare. O singură operaţiune mai rămâne de făcut la acest pod, după ziua de sâmbătă, şi anume montarea rosturilor de dilataţie. Este o operaţiune foarte sensibilă şi la care trebuie să fim foarte atenţi, pentru că generează mereu  probleme în timpul exploatării”, a subliniat responsabilul Victor Construct, firma care execută respectivele intervenţii la podul rutier iţcănean, menţionând că este vorba despre „5 fire de dilataţie, de câte 11 metri lungime fiecare” şi că, în aceste condiţii, vor mai fi unele restricţii ale traficului”.              
Viceprimarul Lucian Harşovschi a remarcat că termenul de finalizare a fost începutul lunii august, însă a recunoscut că intervenţiile au fost prelungite din cauză că s-a lucrat doar pe câte unul dintre cele două sensuri de circulaţie. Pe de altă parte,  descoperite au fost şi unele defecte ascunse, care au presupus lucrări suplimentare faţă de cele cuprinse în proiectul tehnic iniţial. Ulterior, adică după reluarea normală a circulaţiei pe pod de peste Suceava, se va trece la lucrările de reabilitarea a pasajului CFR din acelaşi cartier, circulaţia pe acesta fiind prevăzută a se face tot pe un singur fir. „Constructorii spun că podul va fi finalizat sâmbătă şi că îl vom avea deschis pe ambele sensuri. Urmează a începe lucrările efective la pasajul CFR, pentru că mai sunt doar 3 luni şi jumătate şi se va strica vremea”, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi.       Reamintim că reparaţiile capitale la părţile de infrastructură şi suprastructură de la podul rutier de peste râul Suceava şi pasajul CFR, ambele din cartierul Iţcani, sunt cuprinse în proiectul cu finanţare europeană de circa 8 milioane de euro. Prin implementarea acestuia, în Suceava sunt reabilitate 10 artere de circulaţie, cea mai importantă fiind Bulevardul „George Enescu”. Finalizate vor fi modernizările de pe DE 85, executate în prima etapă a proiectului POR din anii trecuţi, străzile „Traian Vuia”, „Cernăuţi” şi „Grigore Alexandru Ghica”, toate înspre Siret. Intervenţii au avut loc strada „Universităţii”, vizate fiind, în perioada umătoare, şi două poduri de pe străzile „Cuza Vodă” şi „Plevnei”, din cartierul Burdujeni. Finanţarea a fost obţinută din economiile făcute în cadrul Programului Operaţional Regional(POR) 2007-2013.