27 august 2015


Falimentara Termica cere pentru transport de peste 4 ori mai mult decât preţul de producere a unei gigacalorii  în centrala Bioenergy
·        Termica ameninţă cu sistarea furnizării, profitând de faptul că este singura care mai poate presta serviciul de alimentare cu apă caldă până la finele lunii septembrie.
Consilierii locali ai municipiului Suceava au aprobat factura cu pierderile pe luna iunie din activitatea de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic prestată de falimentara Termica. Aceste pierderi se ridică la circa 1 milion de lei, societatea din Lunca Sucevei ameninţând că, în caz de neplată, va înceta serviciul de alimentare cu apă caldă. La Primăria Suceava, în curs de desfăşurare sunt negocieri pentru desemnarea unui nou operator, Termica profitând de faptul că este singura care mai poate presta serviciul de alimentare cu apă caldă până la finele lunii septembrie. Chiar dacă este în procedura falimentului, Regulamentul ANRSC prevede că titularul de licenţă are obligaţia să asigure continuitatea furnizării serviciului până la preluarea acestuia din urmă de către un alt prestator, dar nu mai mult de 90 de zile. „Furnizarea agentului termic este condiţionat de votul nostru, stimaţi colegi”, i-a pus în temă pe membrii deliberativului preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi. Şeful executivului, Ion Lungu, a pus în vedere acelaşi lucru,  reamintind consilierilor că lor le aparţine hotărârea de supune aprobării lunare pierderile pretinse de prestator. „Din păcate, fiind o lună de vară, iar numărul de gigacalorii consumat fiind mic, preţul energiei termice este mare, de 727 de lei pe gigacalorie, fără TVA. Ca atare, în măsura în care nu vom aproba acest proiect de hotărâre, aşa cum ne avertizează, cei de la Termica vor sista furnizarea apei calde”, a precizat primarul Ion Lungu.
·        „Este o iluzie să avem convingerea că noul operator va elimina imediat pierderile”, subliniază alesul Vasile Mocanu.
În plen s-a remarcat faptul că, în ciuda faptului că Bioenergy produce energie termică ieftină, într-o centrală în cogenerare de înaltă eficienţă, tariful pe gigacalorie a rămas exagerat de ridicat. Edilul-şef Ion Lungu a lămurit enigma, precizând că în timp ce producerea energiei termice costă 116 lei pe gigacalorie,  diferenţa de 611 lei, adică de peste 4 or mai mult, este înghiţită de transport şi distribuţie. Consilierul PNL Viorel Seredenciuc a cerut urgentarea negocierilor pentru  atribuirea serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, astfel încât pierderile cu pricina să nu mai trebuiască a fi achitate, însă alesul ALDE, Vasile Mocanu, „l-a pus la punct”. „Cred că este o iluzie să avem convingerea că noul operator va elimina imediat pierderile. Tocmai acest angajament trebuie să-şi ia respectivul prestator, ca prin investiţii, împreună cu Primăria, să reducă nivelul acestora. Nu trebuie să avem o Mărie care îşi schimbă pălăria, pentru că vom plăti aceeaşi subvenţie, indiferent de operator. Drept urmare şi în septembrie, octombrie şi noiembrie, vom avea suporta pierderi”, a explicat Vasile Mocanu.