19 august 2015


Dacă Guvernul nu va da bani pentru unul nou,
Stadionul Areni va fi consolidat
·        Eu zic să ne luăm soarta în propriile mâini, să începem să consolidăm an de an, etapă de etapă, actualul stadion”, declară edilul-şef Ion Lungu.
·        Pentru a putea fi folosite la capacitatea maximă construită, necesare sunt lucrări de anvergură şi costisitoare la structura de rezistenţă a tribunelor.
În cazul în care nu va obţine fonduri de la bugetul de stat pentru construirea unui nou Complex sportiv, Primăria municipiului Suceava va trece la reabilitarea şi consolidarea pe  propria cheltuială a stadionului Areni.  Primarul Ion Lungu a declarat ieri, că, până una alta, având în vedere şi rezultatele bune obţinute anul trecut de echipa de fotbal Rapid CFR, se va trece la amenajarea unei instalaţii de nocturnă. Edilul-şef sucevean propusese, la Asociaţia Municipiilor din România (AMR) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale (MDRAP), alături de unii omologi din ţară,  înfiinţarea unei „măsuri” de finanţare a ridicării de complexe sportive din fonduri europene, însă această variantă nu a fost materializată. O alternativă este susţinerea financiară guvernamentală, aşa cum s-a întâmplat la Bucureşti, Cluj şi Ploieşti, însă, din acest punct de vedere, „luminiţa de la capătul tunelului nu se vede”.             „Sperăm ca, într-o zi, să avem şi noi un sprijin guvernamental foarte solid, ca să putem finanţa o parte din cheltuielile la viitorul stadion.  Până atunci, vom face o nocturnă, iar dacă nu va exista şansa unui alt stadion cu ajutor de la Guvern, eu zic să ne luăm soarta în propriile mâini, să începem să consolidăm an de an, etapă de etapă, actualul stadion. Astfel vom avea un stadion modernizat, dacă nu a fost să fie unul modern, la standarde europene, aşa cum ne-am dorit”, a subliniat şeful administraţiei sucevene.
·        Într-un plan urbanistic zonal, în Areni este prevăzută construirea unui Complex de afaceri multifuncţional cu 15 etaje.
În octombrie 2014, consilierii locali au aprobat realizarea obiectivului de investiţii "Stadion sportiv în municipiul Suceava".  Noul stadion ar avea o capacitate de 15.000 de locuri în tribune eliptice acoperite, va fi dotat cu instalaţie de nocturnă şi toate facilităţile impuse de normele europene şi internaţionale aflate în vigoare la momentul actual. Stadionul urma a fi amenajat pe o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi, proprietate a municipiului Suceava, aflată la ieşirea din reşedinţa de judeţ înspre municipiul Suceava. Valoarea investiţiei, derulată pe durata a 3 ani, este de aproximativ 100 de milioane de lei(1.000 de miliarde de lei vechi), amenajarea incluzând, de asemenea, piste de atletism, spaţii verzi, parcuri, alei pietonale, drumuri, trotuare şi parcări. Iniţiativa a venit pe fondul degradării accentuate a stadionului Areni, capacităţii reduse a acestuia, amplasării în centrul civic, lipsei facilităţilor obligatorii dictate de normele internaţionale, inclusiv a parcărilor. Pe de altă parte, se arăta la acea dată, pentru a putea fi folosite la capacitatea maximă construită, necesare sunt lucrări de anvergură şi costisitoare la structura de rezistenţă a tribunelor.
De precizat este faptul că, într-un plan urbanistic zonal (PUZ), după construirea unui nou stadion şi dărâmarea celui actual, în Areni este prevăzută construirea unui Complex de afaceri multifuncţional cu 15 etaje, destinat a găzdui evenimente majore şi oaspeţi de nivel înalt, precum şefi de stat, premieri sau alte oficialităţi de prim rang. De altfel, în 2008, la Primărie s‑au primit oferte de la fondurile de investiţii israeliene Adana şi Aura Investments Ltd, care intenţionau să investească 100 de milioane de euro, precum şi de la un altul spaniol, Investitiones Los Carapatos, care  îşi propunea să construiască, în Areni, un „World Tarde Center” de 24 de etaje.