11 octombrie 2013

Uite, căldura, nu e căldura!
·        Primarul Ion Lungu  declarat că mare parte a locuinţelor sucevenilor va avea căldură de sâmbătă dimineaţa, administratorul Termica, Ovidiu Dumitrescu,  precizând că „este de discutat”, prognoza meteo  arată o încălzire a vremii. 
·        Însă, cea mai importantă condiţie era obţinerea acordului Comitetului creditorilor care trebuia să se întrunească, în şedinţă, vineri, la amiază.
Consiliul local Suceava, întrunit pentru a doua oară în şedinţă extraordinară, săptămâna aceasta, au aprobat majorarea tarifului la energia termică produsă pe gaze naturale, de la 276 de lei pe gigacalorie la 445 de lei pe gigacalorie, consumatorii casnici urmând achite doar 185 de lei pe gigacalorie.  Primarul Ion Lungu  a pus în vedere că aprobarea nivelului majorat al tarifului la gigacalorie  este obligatorie, astfel încât Comitetul creditorilor de la firma de termoficare în insolvenţă să fie de acord cu livrarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. În apărarea creditorilor, firmele de insolvenţă au pus în vedere autorităţilor locale că energia termică nu poate fi furnizată în pierdere, însă Lungu susţine că alocarea de la buget a 3 milioane de lei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul plătit de populaţie, de 186 de lei şi cel de 445 de lei, înseamnă tocmai recunoaştere pierderilor cu pricina, cât şi acoperirea lor. „Prin majorarea acestui tarif, pe care îl plăteşte Primăria, sunt recunoscute toate pierderile de la Termica. Martorul neutru  care stabileşte costurile este ANRSC, potrivit căreia costul real de astăzi este de 445 de lei pe gigacalorie”, a evidenţiat edilul şef. Primarul Ion Lungu a precizat că, odată aprobată majorarea tarifului la gigacalorie,  există premisele ca livrarea agentului termic pentru încălzire să înceapă de sâmbătă dimineaţa, 70% din punctele termice fiind pregătite pentru regimul de încălzire. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că există condiţiile tehnice pentru livrarea agentului termic, însă încălzirea locuinţelor depinde de temperaturile atmosferice înregistrate. „Dacă avem în vedere că, în noaptea de joi înspre vineri, media temperaturilor, între orele 18.00 şi 6.00, a fost de 9,8 grade Celsius este de discutat. Prognoza este înspre încălzire, însă, din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi să începem furnizarea, care, sigur, nu se poate face instantaneu în tot oraşul”, a declarat administratorul special de la Termica. Acesta a subliniat că, în noaptea de sâmbătă, dacă va fi destul de frig, se va trece la alimentarea progresivă a consumatorilor. Însă, cea mai importantă condiţie este obţinerea acordului Comitetului creditorilor care trebuia să se întrunească, în şedinţă, vineri, la amiază. Ovidiu Dumitrescu  mai precizat că 30 de asociaţii de proprietari au datorii mai vechi de februarie 2013, iar apartamentele din cadrul acestora nu vor primi căldură. La şedinţa de ieri au luat parte prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, senatorul PSD, Ovidiu Donţu, deputatul PNL, Ştefan Alexandru Băişanu, reprezentatul creditorului majoritar, Unicom, furnizorul de cărbune, precum şi al firmelor de insolvenţă.