09 octombrie 2013


Suceava rămâne în frig
·        În ciuda faptului că autorităţile locale s-au arăt dispuse să majoreze tariful la gigacalorie şi achite către Termica 3 milioane de lei, firmele de insolvenţă nu s-au arătat dispuse să furnizeze agent termic pentru încălzire.      
·        „Pentru a se putea da căldură la populaţie trebuie ca - în afară de achitarea la zi a subvenţiei datorate şi recunoscute de către Primărie -  să se asume şi pierderile foarte mari”, a declarat Teodor Matei, reprezentantul acestora, precizând că acestea se ridică la 3 milioane de lei lunar. 
În şedinţa de ieri a deliberativului local sucevean nu s-a luat nicio decizie, pentru că, în mod hilar, după o oră şi jumătate de dezbateri, s-a constat că ordinea de zi nu fusese supusă aprobării. După o binemeritată pauză, s-a trecut la votarea acesteia, unicul punct propus, cel privind aprobarea preţului local pentru energia termică furnizată populaţiei la nivelul de 445,16 lei pe gigacalorie neobţinând numărul de opţiuni necesare pentru a fi luat  în discuţie. 
·        În timpul discuţiilor cu grupurile politice ale consilierilor, s-a căzut de acord că populaţia nu este în stare să plătească nici măcar 185 de lei pe gigacalorie.
 Locuitorii municipiului Suceava nu primesc nicio garanţie  că vor avea prea curând căldură  în apartamente.  Atât conducerile asociaţiile de proprietari, cât şi cea a administraţiei locale, şi-au pus speranţele în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local în care urma, potrivit proiectului de hotărâre, să se aprobe majorarea tarifului la energia termică produsă pe gaze naturale, în centrala pe hidrocaburi(CAF), de la circa 270 de lei pe gigacalorie la aproximativ 445 de lei pe gigacalorie, aşa cum a vizat Autoritatea Naţională de Reglementare a Energie(ANRE).
De asemenea, conform iniţiativei primarului Ion Lungu, consumatorii casnici  ar fi urmat să achite tot 185 de lei pe gigacalorie, la fel ca în cazul energiei termice produse pe cărbune, în CET, Primăria angajându-se să suporte, din bugetul local, diferenţa până la noul tarif de 445 de lei pe gigacalorie. Edilul şef a subliniat că, în timpul discuţiilor cu grupurile politice ale consilierilor, s-a căzut de acord că populaţia nu este în stare să plătească nici măcar consumurile facturate la  tariful de 185 de lei pe gigacalorie. În consecinţă, primarul Ion Lungu  s-a arătat dispus ca, din puşculiţa comună să fie alocată, în sensul celor menţionate, suma de 3 milioane de lei.                                      
Firmele de insolvenţă nu s-au arătat încântate de acest demers, obiectivul lor fiind funcţionarea Termica fără niciun fel de pierderi, astfel încât creditorii să-şi recupereze sumele pe care societatea de termoficare în insolvenţă le datorează.   Reprezentantul acestora din urmă, Teodor Matei, a arătat că Legea prevede că, odată cu intrarea insolvenţă, trebuie micşorate toate pierderile. „Astfel spus, societatea nu poate funcţiona în perioada de insolvenţă şi să producă pierderi, din nou. Procedura s-a declanşat insolvenţei, respectiv pentru a se opri toate penalităţile şi dobânzile şi să rămână doar datoriile înscrise în tabelul creditorilor”, a declarat Matei.
·        O nouă rundă de dezbateri este programată pentru ziua de vineri, sucevenii aşteptând căldură de 15 octombrie.
Potrivit acestuia, societatea de termoficare Termica funcţionează în pierdere de la demararea proceduri insolvenţei, respectiv din luna aprilie a acestui an, negând faptul că firmele pe care le reprezintă ar fi a afirmat că, „dacă se va mări preţul la gigacalorie, se va da drumul la căldură”, menţionându-se numai că creşterea tarifului pentru energia termică furnizată ar duce la micşorarea pierderilor. „Noi am solicitat ca aceste pierderi să fie asumate de către cineva. Tot, conform legii, autoritatea publică ar trebui să suporte aceste pierderi, pierderi care nu au fost suportate niciodată. În acest sens, pentru a se putea da căldură la populaţie trebuie - în afară de achitarea la zi a subvenţiei datorate şi recunoscute de către Primărie -  să se asume şi aceste pierderi foarte mari. Nu ţine de noi, să apăsăm pe un buton şi să dăm căldură. Legea şi creditorii interzic acest lucru, ca societatea să meargă în continuare în pierderi”, a declarat Teodor Matei, susţinând că doar pierderile cu pricina se ridică la aproape 3 milioane de lei lunar.

Reamintim că, în urma întâlnirii de marţi cu şefii de asociaţii de proprietari, aceştia din urmă au fost de acord, iar Primăria  a fost de acord ca furnizarea agentului termic pentru încălzire să înceapă de pe 15 octombrie. O nouă rundă de dezbateri este programată pentru ziua de vineri, consilierii sugerând ca la întâlnire să ia parte creditorii, parlamentarii de Suceava şi prefectul judeţului, Florin Sinescu.