22 octombrie 2013

Cu 10 la sută mai mult grâu cultivat în această toamnă
·        „Încercăm să convingem fermierii să cultive, astfel încât terenul să nu mai rămână pârloagă”,  a declarat Vasile Schipor, şeful Direcţiei Agricole.
·        Rapiţa este în continuă extindere în judeţul Suceava, în această toamnă aşteptându-se însămânţarea a 1.500 de hectare.
Campania de însămânţări de toamnă este  în grafic, terenurile fiind eliberate pe toate cele 21.000 de hectare care urmează a fi cultivate, anunţă Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Agricole Suceava. Cu grâu, propuse au fost a se însămânţa 15.200 de hectare, până în prezent fiind realizate circa 12.000 de hectare adică aproximativ 80% din total. Schipor spune că timpul încă permite, iar în funcţie şi dacă va ploua sau nu, semănatul la această cultură ar urma să se apropie de final în zilele care vin. „În fiecare an, programăm un procentaj de 10%, adăugat la ceea ce s-a cultivat în anul precedent, pentru sporirea suprafeţei cu grâu, cât şi în vederea diminuării celei rămase necultivate în decursul anilor. În acest sens, „încercăm să convingem fermierii să cultive, astfel încât terenul să nu mai rămână pârloagă”, a declarat Vasile Schipor, şeful Direcţiei Agricole.  Cu triticale, specie de plante cerealiere care este destinată a hrănirii animalelor, sunt planificate a se înfiinţa 500 de hectare, la fel ca şi la orz, la orzoaică cele 200 de hectare fiind deja semănate. Rapiţa este în continuă extindere în judeţul Suceava, în această toamnă aşteptându-se însămânţarea a 1.500 de hectare. „Încercăm să creştem, în fiecare an, suprafaţa semănată cu rapiţă. Am pornit de la 450 de hectare, apoi 600 de hectare, anul trecut am avut 1.175 de hectare cultivate, contractele fiind asigurate atât pentru producerea de ulei, dar şi pentru biodiesel”, a reliefat directorul executiv al DJA Suceava, subliniind că la preluare se asigură şi un preţ destul de bun. În schimb, rapiţa este sensibilă la temperaturi scăzute,  iar o toamnă deosebit de rece ar putea aduce prejudiciu important acestei culturi, similar secarei şi orzului.  „Noi credem într-un an bun, cu toate că se anunţă o iarnă  grea. Sperăm ca acolo unde culturile sunt închegate, pe fondul aportului hidric, să reziste bine, chiar dacă au fost semănate mai târziu”, a explicat şeful Direcţiei Judeţene Agricole, Vasile Schipor.