09 octombrie 2013

Municipalitatea suceveană scoate la bătaie sistemul centralizat şi distribuire a agentului termic  
·        Noul contract va prevedea obligaţia firmei câştigătoare de încheia contracte individuale de furnizarea cu fiecare beneficiar persoane fizică, agent economic sau instituţie publică.
·        Nu vom mai merge pin intermediul asociaţiilor de proprietari, care nu are autoritate, personal suficient şi nici jurişti, ca se bată prin instanţă cu mahării cu bani, şi care nu vor să plătească”, a declarat primarul Ion Lungu.
Operarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice va fi scos la licitaţie în vederea concesionării, anunţat ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Şeful administraţiei municipale susţine că, în acest an, va fi finalizată şi va intra în folosinţă noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă a Bioenergy Suceava şi că, pe de altă parte, administratorii de la Termica au anunţat că, pe fondul încasărilor mici de la beneficiari, nu mai pot asigura activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic. „Se va face o licitaţie pentru transport şi distribuţie în aproximativ 6 luni de zile”, a evidenţiat ocupantul fotoliului din Areni.   

Lungu spune că, prioritar, în caietul de sarcini pentru delegarea serviciului va figura obligaţia firmei câştigătoare de a încheia contracte individuale de furnizarea a serviciului cu fiecare beneficiar persoane fizică, agent economic sau instituţie publică. Edilul şef a declarat că, deşi, s-au adunat foarte mulţi rău platnici, iar mijloacele de executare a acestora au fost ineficiente, până acum, nici la Termica şi nici la ACET, firma de alimentare cu apă, nu a existat reală voinţă pentru perfectarea respectivelor documente. „Astfel, va exista responsabilitate individuală, iar operatorul respectiv nu va avea decât să vină cu o armată de jurişti, să meargă să-i execute pe cei datornici. Nu mai suntem de acord să mergem, ca până acum, prin această verigă intermediară a asociaţiilor de proprietari, care nu are autoritate, personal suficient şi nici jurişti, ca se bată prin instanţă cu mahării cu bani, şi care nu vor să plătească”, a declarat primarul Ion Lungu, accentuând că  „aceasta este soluţia”, atât în cazul Termica, dar şi ACET. Societatea comercială Termica Suceava are în concesiune, din anul 2000, prin preluarea de la Sucursala Electrocentrale Suceava, reţeaua de termoficare a municipiului Suceava, inclusiv instalaţiile aflate în exploatare în sistemul de transport şi distribuire a agentului termic. Acesta din urmă sistem are în componenţă 49 de puncte termice, 52 km de reţele primare şi 409 km de reţele secundare. În prezent, beneficiari ai serviciilor publice de utilităţi comunitare prestate/furnizate de societatea comercială Termica sunt în jur de 21.500 de apartamente, cu aproximativ 60.000 de ocupanţi; 155  de case particulare; 5 de agenţi economici şi 38 de instituţii publice şi unităţi bugetare.