02 octombrie 2013

Stadion nou, cu  fonduri europene, posibil a fi atrase din 2014   
·        Valoarea finanţării nerambursabile care ar urma să fie atrasă de la UE ar putea fi cuprinsă între 10 şi 15 milioane de euro.
·        Verificările ISU au evidenţiat existenţa avariilor structurale şi nestructurale la tribunele şi construcţiile anexe de pe lângă stadioanele „Areni”, „Unirea” şi „Iţcani”.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va propune Consiliului  Local, în şedinţa din această lună, un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate privind construirea, printr-un proiect cu finanţare europeană, a unui nou stadion. Lungu spune că documentaţia respectivă nu va costa mai mult de 50.000 de lei, în timp ce valoarea fondurilor nerambursabile care ar urma să fie atrase de la Uniunea Europeană ar putea fi cuprinsă între 10 şi 15 milioane de euro.     Edilul şef  face acest demers după, la finele săptămânii trecute,   a participat la un seminar româno-polonez pe tema regionalizării şi atragerii de fonduri europene.  Cu acest prilej, şeful administraţiei sucevene a aflat că primăria din Bialistock, are în curs de amenajare un stadion finanţat cu fonduri europene şi care ar urma să fie gata în 2014. Lungu precizează că partea poloneză a declarat că va face demersuri pentru ca, în exerciţiul bugetar 2014-2020, programarea europeană să includă şi alocarea de fonduri destinate construirii unor asemenea obiective. „Din păcate, în perioada 2007-2013, în România nu s-au putut accesa fonduri pentru complexuri sportive. Am ridicat această problemă, că există foarte multe localităţi care încearcă să amenajeze stadioane. Noi avem proiectul acelui complex sportiv de la intrarea în municipiul Suceava şi ar fi bine să putem obţine finanţare pentru ridicarea unui nou stadion. Aceasta în condiţiile în care actualul stadion este mai mult închis decât deschis, iar peluzele nu corespund, trebuind consolidate”, a reliefat primarul Ion Lungu, adăugând că reabilitarea obiectivului din Areni costă mai mult decât amenajarea din temelii a altui stadion. Verificările efectuate de către lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, în primăvara acestuia an, s-au lăsat cu depistarea existenţei avariilor structurale şi nestructurale la tribunele şi construcţiile anexe de pe lângă stadioanele „Areni”, „Unirea” şi „Iţcani” din reşedinţa de judeţ. Proiectul Complexului sportiv de la intrarea în Suceava înspre Fălticeni cuprinde sala polivalentă cu 5000 de locuri,  bazinul de olimpic de înot, stadionul cu capacitate de 15.000 de locuri, parcuri, spaţii verzi, parcări, terenuri de sport în aer liber etc.