25 octombrie 2013

·        Cel mai târziu din 9 noiembrie, vor fi date în folosinţă cele 3 module pe gaze naturale, de la finele lunii viitoare agentul termic urmând a fi produs doar în instalaţiile pe biomasă.
·        Investiţia pe biomasă din Suceava este cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud susţinut de o companie privată, asigurând printre cele bune valorificări superioare a deşeurilor din lemn.
Există toate premisele să respectăm contractul semnat, chiar să  dăm în folosinţă primele capacităţi cu câteva zile înaintea termenului asumat, ne-a declarat ieri, în exclusivitate, Constantin Plăcintă, directorul general al societăţii comerciale Bionergy Suceava, firma la care acţionar principal este compania Adrem Invest Bucureşti şi care finanţează ridicarea noii centrale de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă a municipiului Suceava. Plăcintă a reliefat că atacate sunt toate lucrările, în stadiul final, cel de probe, fiind 3 cazane de apă fierbinte pe gaze naturale, fiecare de 15 MW, respectiv cu o puterea totală instalată de 45 de MW energie termică. Cu acestea vor fi începute probele funcţionale de la începutul lunii noiembrie, cu perspectiva ca, cel mai târziu pe 9 noiembrie, respectivele module să fie date în folosinţă, asigurându-se agentul termic pentru prepararea apei calde, cât şi pentru încălzire. În ceea ce priveşte cele 4 cazane de abur pe biomasă, modulul nr. 1 şi modulul nr. 2 sunt în stadiu avansat de montaj, în cel mult o săptămână urmând a fi supuse, şi acestea probelor, astfel încât, pe 20 noiembrie, să intre efectiv în funcţiune. Lucru care presupune ca, de la finele lunii viitoare, agentul termic să fie produs doar în instalaţiile pe biomasă, iar cazanele pe gaze naturale să rămână în rezervă. La începutul lunii decembrie va intra în funcţie şi ultimul CAF pe biomasă, „moment de la care va fi asigurată integral sarcina termică necesară la consumatori”.  Plăcintă spune că modulele nr. 4 şi nr. 5 pe biomasă vor fi gata la sfârşitul lunii decembrie 2013 sau începutul lui ianuarie 2014, atunci când va fi pornită turbina pentru cogenerare, iar energia electrică produsă va fi furnizată în sistemul energetic naţional. „Practic, furnizarea pentru necesarul de consum termic al oraşului va demara la începutului lunii viitoare, mai întâi pe gaz, în următoarele două-trei săptămâni intrând în funcţiune partea pe biomasă”, accentuează  directorul general al Bioenergy Suceava.
·        Până la sfârşitul lui noiembrie, în soc stoc vor fi circa 21.000 de tone de deşeuri din lemn necesar care ar acoperi 2 luni de funcţionare în acest regim.
 Constantin Plăcintă precizează că aprovizionarea cu combustibil solid este în plină desfăşurare, în depozitul de pe platforma CET fiind stocate deja 17.000 de tone de deşeuri lemnoase. Ţinta este constituirea, până la sfârşit de noiembrie, a unui  stoc de circa 21.000 de tone de biomasă, necesar care ar acoperi 2 luni de funcţionare în acest regim. „Vor fi folosite  3 tipuri de biomasă, respectiv buşteni atacaţi de boli şi dăunători, care nu sunt lemn de lucru, deşeurile de la gatere, aşa zile lătunoaie, precum şi tocătură de lemn”, arată şeful de la Bionergy. Directorul general al Bionergy a ţinut să evidenţieze, de asemenea, că energia termică la gardul centralei va fi furnizată la preţul de 116 lei pe gigacalorie, plus TVA, aşa cum s-a prevăzut în contractul parafat cu autorităţile locale. „Mesajul nostru este că Suceava va avea căldură atât la termenul stabilit, cât şi una ieftină, la tariful de 116 lei pe gigacalorie, aşa cum ne-am angajat. S-a lucrat extrem de mult şi eficient, ştiut fiind faptul că intervenţiile efective au început în martie”, a remarcat şeful Bionergy, menţionând că investiţia pe biomasă din Suceava este cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud susţinut de o companie privată, asigurând printre cele bune valorificări superioare a deşeurilor din lemn şi ocupând o suprafaţă mică în raport cu capacitatea de producţie a obiectivului.
·        Primarul Ion Lungu a susţine că, în cel mai scurt timp, va fi organizată şi o licitaţie pentru concesionare a serviciului de transport şi distribuire a energiei termice.
Întrebat despre eventuala intenţie de preluare în concesiune a sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic, Constantin Plăcintă a subliniat că nu este mandatat în acest sens, dar a precizat că, prin poziţiile anterioare, conducerea Adrem Invest s-a declarat a fi interesată să participe la licitaţia pe care autorităţile locale municipale o vor organiza în acest scop. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, declarat că, racordurile pentru cuplarea centralei Bioenergy la sistemul centralizat de transport şi distribuţie a agentului termic, administrat de Termica sunt executate, în zilele care vin urmând a se face branşarea efectivă. „Toată lumea este optimistă că termenul de 9 noiembrie va fi respectat, însă, ca la orice obiectiv pus în funcţiune, pot apărea şi probleme neprevăzute. Însă, sperăm să le îndepărtăm cât mai repede, iar începând de luna viitoare să funcţionăm cu noua centrală”, a declarat şeful municipalităţii sucevene. Primarul a explicat că a solicitat administratorilor judiciari de la societatea în insolvenţă Termica, termenul limită până la care Primăria trebuie să preia magistralele, reţelele de distribuţie şi punctele termice, mai ales că actualul operator din Lunca Sucevei are licenţa suspendată  de către ANRSC. Ion Lungu a mai adăugat că va avea discuţii cu grupurile politice ale membrilor Consiliului Local, în aşa fel încât să fie organizată, cât mai rapid, o licitaţie pentru  delegarea prin concesionare a serviciului de transport şi distribuire a energiei termice.       
·        Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest preciza, în Suceava, că investiţia este dimensionată la circa 80 de milioane de euro.
Constructorul obiectivelor din Lunca Sucevei, din preajma actualei societăţi de termificare Termica, este firma General Construct, furnizorul şi montatorul utilajelor este Urbas Austria, cu excepţia turbinei, producţie Mann, Germania. Partea  de utilaje, echipamente şi aparatură  electrică  este asigurată de compania germană Siemens. Contractul de concesionare a unor active din incinta CET Suceava, în vederea realizării şi operării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată pentru necesarul de energie  termică a municipiului Suceava, a fost semnat pe 9 mai 2011.  În luna iulie 2012, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest preciza, în Suceava, că investiţia este dimensionată la circa 80 de milioane de euro şi că furnizarea de apă caldă va începe în primăvara-vara anului 2013, iar cea de căldură din sezonul rece 2013-2014. Din cauza unor probleme de legislaţie, cât şi legate de  demersurile de obţinere a creditului, noul termen de punere în funcţiune a primelor capacităţi a fost stabilit pentru 9 noiembrie 2013.