07 octombrie 2013

Pe lângă faptul că nu vor să dea căldură, administratorii judiciari de la Termica vor să întrerupă şi apa caldă      
·        Aceştia folosesc momentul începerii perioadei de încălzire din sezonul friguros ca pe un mijloc de a mai încasa nişte bani de la Primărie.
·        Pentru că „populaţia nu poate fi sacrificată”, consilieri ar putea aproba alocarea a 5 milioane de lei, până pe 1 decembrie, când agentul termic va fi furnizat de Bioenergy Suceava.
După ce la finele săptămânii trecute, administratorii judiciari de la societatea comercială Termica Suceava au lăsat unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar fără căldură, acum aceştia ameninţă pe suceveni şi cu întreruperea livrării agentului termic pentru prepararea apei calde.  Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu spune că, printr-o adresă, administratorii judiciari ai firmei în insolvenţă au informat Primăria, despre faptul că, Consiliul creditorilor refuză să mai furnizeze agent termic în pierdere. Edilul şef este de părere că firmele de insolvenţă Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL vor să forţeze mâna autorităţilor locale, în condiţiile în care o decizie precum cea de sistarea a livrării furnizării agentului termic este obligatoriu a fi notificată, potrivit contractului de concesionare a serviciului de termoficare, cu 60 de zile înaintea luării acestei măsuri.  „Administratorii judiciari de la Termica au spus că începând de pe 9 octombrie nu vor mai furniza nici apă caldă. Este o decizie puţin forţată a acestora, ţinând cont de faptul că, potrivit contractului de concesiune, măsura trebuie anunţată cu 60 de zile înainte. Pe de altă parte, potrivit legii, aceştia sunt obligaţi să furnizeze apă caldă încă 60 de zile”, a declarat, ieri, şeful municipalităţii, precizând că aceste aspecte pot fi soluţionate în instanţă, însă temperaturile scăzute din ultima perioadă reclamă soluţii de urgenţă. Aceasta şi în condiţiile în care, aşa cum am mai precizat, intrarea centralei termice pe hidrocarburi în regimul de funcţionare specific sezonului rece şi furnizarea agentului termic pentru încălzire este condiţionată de scumpirea gigacaloriei. Edilul şef spune că, în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la sfârşitul lui august, a pus pe masa aleşilor un proiect de hotărâre de majorare a tarifului energiei termice - aşa cum a avizat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei(ANRE) - de la 274 de lei la 445 de lei pe gigacalorie, respectiv cu 62%, însă aceştia au cerut amânarea discuţiilor până la prezentarea programului de reorganizare a societăţii.
·        Având în vedere că se anunţă temperaturi mai ridicate, căldura în locuinţe ar urma să fie asigurată începând cu 15 octombrie.
Lungu a subliniat că se va consulta cu grupurile politice ale consilierilor locali, după care miercuri, în şedinţă extraordinară a deliberativului, se va relua  discuţia pe tema creşterii tarifului la gigacalorie. Potrivit şeful administraţiei municipale majorarea cu 62% a tarifului la agentul termic ar presupune, o sarcină suplimentară de 5 milioane de lei asupra bugetului local. Aceasta până la data de 1 decembrie, când există premisele ca în sistem să intre noua centrală în cogenerare de mare eficienţă a Bioenergy Suceava. Suma în cauză înseamnă diferenţa dintre nivelul de 445 de lei pe gigacalorie, avizat de ANRE, şi cel de circa 185 de lei, pe care îl achită efectiv, acum, consumatorii casnici. „De aceea, aş propune consilierii locali să aprobăm acest nivel, deoarece nu putem sacrifica populaţia”, a reliefat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, menţionând că, având în vedere că se anunţă temperaturi mai ridicate, căldura în locuinţe ar urma să fie asigurată începând cu 15 octombrie. În cazul aprobării creşterii cu 35% a tarifului la gigacalorie pentru populaţie, adică până la nivelul de circa 250 de lei, Primăria ar urma să aloce de la bugetul local, până la  1 decembrie, pentru asigurarea încălzirii, cu 1 milion de lei mai puţin, respectiv 4 milioane de lei.      
De cealaltă parte, societăţile de insolvenţă Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL se menţin ferme pe poziţie. „În condiţiile în care Primăria Suceava şi Consiliul Local nu îşi vor îndeplini obligaţiile legale de a achita la timp subvenţia şi de a suporta pierderile rezultate din activitatea societăţii, începând cu 9 octombrie, Termica nu va mai presta serviciile de producere, distribuţie, furnizare şi transport a agentului termic”, a se arată în adresa trimisă Primăriei municipiului Suceava. Administratorii judiciari folosesc momentul începerii perioadei de încălzire pentru sezonul friguros ca pe un mijloc de a mai  încasa nişte bani de la Primărie. Demersul, care poate fi catalogat drept unul legitim, survine apropiatei lăsări a Termica fără serviciul de producerea a agentului termic, activitatea care va fi de competenţa Bioenergy. Potrivit informaţiilor pe care le avem, Bioenergy s-ar putea alege şi cu serviciul de transport şi distribuţie al agentului  termic, situaţie în care Termica ar avea ca variantă ultimă declararea falimentului.