15 octombrie 2013

În următorii 4 ani,
Guvernul dă mai mult pentru acoperirea necesarului bugetelor locale ale comunităţilor sucevene.
·          Sumele alocate din cote defalcate din TVA vor creşte cu 1,5 milioane de lei, iar cele din impozitul pe venit cu 1,1 milioane de lei.  
Sumele alocate din cote defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Suceava vor creşte, în următorii  4 ani. Aceasta în conformitate cu o hotărâre aprobată ieri, de către consilierii judeţeni suceveni, şi care a avut la bază „Scrisoarea  cadru privind contextul macroeconomic şi metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2014 şi a estimărilor pentru anii 2015-2017”. Astfel, dacă în anul 2014, judeţul Suceava va primi cote defalcate din TVA în valoare de circa 19,4 milioane de lei,  în 2017, suma în cauză va creşte până la aproximativ  20,9 milioane de lei, respectiv cu 1,5 milioane de lei. O majorarea o vor cunoaşte, de asemenea, şi sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit unităţilor administrativ-teritoriale, pentru echilibrarea bugetelor locale. Potrivit aceleiaşi Scrisori-cadru,  anul viitor, judeţul Suceava va avea parte, din impozitul pe venit, de alocări de aproximativ 14,3 milioane de lei, pentru ca, în 2017, virările  respective să ajungă la circa 15,4 milioane de lei, înregistrându-se un spor de 1,1 milioane de lei. Sumele amintite sunt estimative, urmând a fi reevaluate după promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2014, în funcţie de prevederilor acesteia, de gradul de colectare de la finele lui 2013, precum şi de necesarul de cofinanţare a proiectelor de infrastructură şi programelor de dezvoltare locală.        
 Limitele sumelor defalcate din TVA şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru anii 2014-2017, au fost comunicate Consiliului Judeţean Suceava de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, prin adresa nr. 6251 din 7 octombrie 2013, aleşii judeţeni aprobând ieri, repartizarea banilor pe unităţi administrativ-teritoriale.