An agricol de excepţie
·
Am avut temperaturi favorabile, aport de umiditate, toate
venind, ca un corolar, la timpul lor”, a evidenţiat Vasile Schipor,
şeful Direcţiei Agricole.
Un an agricol de excepţie, aşa
caracterizează, Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Judeţene
Agricole Suceava, rezultatele obţinute de agricultura suceveană
în 2013. Oficialul DJA recunoaşte, însă, că un rol important l-au avut şi
condiţiile meteorologice favorabile, respectiv temperaturile propice şi ploile îndestulătoare.
„Este un an bun, unul de excepţie. Personal nu am prins demult asemenea
rezultate, şi am destulă agricultură în spate, de când am terminat facultatea
şi am început să lucrez în cultura mare şi zootehnie. Am avut temperaturi
favorabile, aport de umiditate, toate venind, ca un corolar, la timpul lor”,
a evidenţiat Schipor.
În ceea ce priveşte campania de toamnă, la
cartof, de pe cele 21.695 de hectare media recoltată este de circa 15.000 kg la
hectar, una bună, mult mai mare decât anul trecut, de sub 11.000 kg pe hectar.
Realizările sunt cu atât mai de apreciat cu cât, pentru această cultură, 2013
nu a fost destul de favorabil, ploile din primăvară îngreunând fertilizările. „Recoltatul
este aproape gata, cu excepţia unor nesemnificative suprafeţe din gospodăriile
individuale”, relevă şeful DAJ.
Pe de altă parte, din 36.354 de
hectare cu porumb, în hambare a ajuns peste jumătate din noua recoltă, media
apropiindu-se de 3.700 kg boabe pe hectar, iar până la finele campaniei există
premisele atingerii a 4.000 kg boabe la hectar. Recoltatul a început şi la
sfecla de zahăr, de pe un sfert din cele
871 de hectare înfiinţate în judeţ, media consemnată fiind de 25.000 kg la
hectar. Ploile şi temperatura răcoroasă fiind prielnice acestei culturi, există
toate condiţiile înregistrării unei recolte ridicate cantitativ şi calitativ, graţie
ultimelor acumulări în volum şi conţinut de zahăr. Schipor a mai dat ca exemplu
rapiţa, de pe 1.175 de hectare, adunându-se o producţie medie de 2.600 kg pe
hectar. „Este un succes al nostru, cu suprafeţe în creştere de la an la
an, dar şi cu o bună valorificare”, Vasile Schipor, şeful Direcţiei
Judeţene Agricole Suceava.