18 octombrie 2013

An agricol de excepţie
·        Am avut temperaturi favorabile, aport de umiditate, toate venind, ca un corolar, la timpul lor”, a evidenţiat Vasile Schipor, şeful Direcţiei Agricole.     
Un an agricol de excepţie, aşa caracterizează, Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Agricole Suceava,   rezultatele obţinute de agricultura suceveană în 2013. Oficialul DJA recunoaşte, însă, că un rol important l-au avut şi condiţiile meteorologice favorabile, respectiv temperaturile propice şi ploile îndestulătoare. „Este un an bun, unul de excepţie. Personal nu am prins demult asemenea rezultate, şi am destulă agricultură în spate, de când am terminat facultatea şi am început să lucrez în cultura mare şi zootehnie. Am avut temperaturi favorabile, aport de umiditate, toate venind, ca un corolar, la timpul lor”, a evidenţiat Schipor.     
 În ceea ce priveşte campania de toamnă, la cartof, de pe cele 21.695 de hectare media recoltată este de circa 15.000 kg la hectar, una bună, mult mai mare decât anul trecut, de sub 11.000 kg pe hectar. Realizările sunt cu atât mai de apreciat cu cât, pentru această cultură, 2013 nu a fost destul de favorabil, ploile din primăvară îngreunând fertilizările. „Recoltatul este aproape gata, cu excepţia unor nesemnificative suprafeţe din gospodăriile individuale”, relevă şeful DAJ.

Pe de altă parte, din 36.354 de hectare cu porumb, în hambare a ajuns peste jumătate din noua recoltă, media apropiindu-se de 3.700 kg boabe pe hectar, iar până la finele campaniei există premisele atingerii a 4.000 kg boabe la hectar. Recoltatul a început şi la sfecla de zahăr, de pe un sfert  din cele 871 de hectare înfiinţate în judeţ, media consemnată fiind de 25.000 kg la hectar. Ploile şi temperatura răcoroasă fiind prielnice acestei culturi, există toate condiţiile înregistrării unei recolte ridicate cantitativ şi calitativ, graţie ultimelor acumulări în volum şi conţinut de zahăr. Schipor a mai dat ca exemplu rapiţa, de pe 1.175 de hectare, adunându-se o producţie medie de 2.600 kg pe hectar. „Este un succes al nostru, cu suprafeţe în creştere de la an la an, dar şi cu o bună valorificare”, Vasile Schipor, şeful Direcţiei Judeţene Agricole Suceava.