14 octombrie 2013

Cele mai bune  firme private, premiate la „majoratul” Topului IMM
·        IMM reprezintă coloana vertebrală a economiei, inclusiv a celei a judeţului Suceava
La finele săptămânii trecute, Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Suceava a organizat de Topul formelor private din judeţul Suceava, manifestare ajunsă la cea  de XVIII-a ediţie. Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale, a subliniat că s-a ajuns la „majoratul” şirului tradiţional de evenimente cu specific, declarându-se impresionată de la participarea masivă, a peste 350 de reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii. Agheorghicesei a opinat că IMM reprezintă coloana vertebrală a economiei, inclusiv a celei a judeţului Suceava. „Această sărbătoare vă este adresată dumneavoastră. Vă sărbătorim pentru că, într-adevăr, sunteţi cei care aduceţi valoare, plus valoare în domenii economice ale judeţului nostru, la nivel de ţară şi chiar, şi la cel internaţional. Chiar dacă nu este o perioadă prea prielnică  pentru noi, vom depăşi aceste momente şi vom dovedi că suntem o forţă şi că, practic, atunci când ne este mai greu, vom fi mai uniţi”, le-a spus Liliana Agheorghicesei, celor patronilor prezenţi.  
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor a făcut aprecieri pozitive la adresa echipei aflate la conducerea structurii organizatorice a IMM, compusă din Mihai Deliu, preşedintele fondator al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Filiala Suceava;  Alina Calistru, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători; Rareş Hrestic, preşedintele Patronatului IMM Suceava; Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale a IMM şi Luminiţa Chihai, vicepreşedintele acesteia din urmă. Nechifor a amintit că în ultima şedinţă, Guvernul a aprobat o linie de creditare în valoare de 2 miliarde de lei, circa jumătate de miliard de euro, pentru stimularea activităţii IMM. „Iată că Guvernul României se gândeşte la nevoile IMM, găseşte soluţii pentru acestea şi sper să le punem împreună în practică”, a subliniat şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor. 
·        Peste 70% din veniturile proprii ale bugetului municipiului Suceava sunt susţinute de IMM.
Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a evidenţiat că IMM este motorul dezvoltării societăţii, menţionând că, în scopul pregătirii resursei umane pentru acestea, ar trebui reorganizat învăţământul profesional, încă din clasa a VIII-a, în vederea exprimării timpurii a unei opţiuni. „Astăzi sunt premiaţi cei mai buni dintre dumneavoastră, însă cu toţii sunteţi foarte importanţi pentru noi. Este foarte important pentru că existaţi,  noi am fost dispuşi la colaborare şi suntem alături în continuare de dumneavoastră”, a încheiat reprezentatul guvernului în teritoriu, Florin Sinescu. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a adus un omagiu din partea municipalităţii, arătând că peste 70% din veniturile proprii ale bugetului sunt susţinute de IMM. Lungu a iterat că autorităţile locale au stabilit printre cele mai mici taxe şi impozite din ţară, iar pentru veni în sprijinul IMM, se acordă o bonificaţie de 10% celor care îşi achită integral şi anticipat obligaţiile, până la 31 martie a anului. „Sigur, este o perioadă grea pentru mediul de afaceri, de mai mulţi ani de zile este criză în România şi în Europa, dar este meritul dumneavoastră, că reuşiţi să activaţi, să performaţi, să plătiţi taxe şi impozite locale, iar pentru aceasta doresc să vă mulţumesc”, s-a dresat şeful municipalităţii sucevene oamenilor de afaceri participanţi la manifestarea de vineri.
·        Oamenii de afaceri alături de şcoală au o contribuţie esenţială la dezvoltarea comunităţii.
Dan Enache, ministrul secretar de stat în Ministerul pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri a opinat că IMM, prin reprezentanţii săi, ar trebui să reprezinte clasa de mijloc a societăţii, cele care să asigure dezvoltarea economică a ţării. De aceea, a precizat Enache, este deosebit de important ca, în tentativa pe care Guvernul o are, aceea de a dezvolta activitatea IMM, de a îmbunătăţi mediul de afaceri, să se colaboreze interiorul executivului central, cât şi cu celelalte instituţii ale statului. „Sunteţi cei care trebuie să ducă mai departe şi să contribuie, mai departe, la creşterea economică şi prestigiul ţării noastre”, a menţionat Dan Enache. 
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a arătat că şcoala este o instituţie fundamentală a oricărui stat care doreşte să se dezvolte. „Şcoala este a comunităţii, din care fac parte şi oamenii de afaceri, şi cadrul căreia aceştia au o contribuţie extrem de importantă”, a reliefat Remus Pricopie, recunoscând că sunt întâmpinate probleme, atunci când se vorbeşte despre legătura dintre şcoală şi piaţa muncii. 
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică  a mulţumit IMM pentru ceea ce fac şi le-a invitat la dialog. „Pe noi ne interesează şcoală, universitate, cercetare, dezvoltare şi invităm patronatul să fie parte la cest proces”, arătat Mihnea Costoiu. Oamenilor de afaceri li s-a mai adresat Marian Filimon, vicepreşedinte al CNIPMMR  Vasili Boeciko, consulul general la Ucrainei în Suceava şi reprezentantul Exim Bank Suceava.