03 octombrie 2013

Maidanezii neadoptaţi vor fi eutanasiaţi
·        Reprezentaţii Asociaţiei de protecţia animalelor „Pro anima” au venit cu propunerea de a „exporta” în Germania circa 1.000 de câini pe an.
·        O doză de medicamente letale administrate unui maidanez costă între 30 şi 50 de lei, fără manoperă, la care se adaugă şi incinerarea cadavrelor de 2 euro/kg.   
Câini fără stăpân din municipiul Suceava, care nu vor fi adoptaţi în perioada legală prevăzută de noua legislaţie, vor fi eutanasiaţi a declarat primarul Ion Lungu. „Adopţiile se vor face gratuit, pentru a nu se ajunge la ultima fază, aceea a eutanasierii.  Deşi, până acum, personal încercam să evit acest cuvânt, este clar, prevăzut în lege, iar  în măsura în care nu vom reuşi să dăm pentru adopţie câinii, se va aplica ultima parte a legii, cea care prevede eutanasierea”, a declarat edilul şef sucevean. Primarul Ion Lungu a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţie animalelor şi administratorii de cabinete medicale veterinare, în şedinţa de luna acessta a Consiliului Local urmând a fi dezbătut şi aprobat un proiect de hotărâre privind încheierea unui parteneriat cu acestea. Primul gospodar al urbei a reliefat că, de-a lungul timpului, organizaţiile amintite şi-au exprimat intenţia de a prelua caninele şi de a le îngriji în propriile padocuri. Aceasta pentru că „Suceava nu are capacitatea de a adăposti  pe toţi  maidanezii”. „Avem adăpostul nou, care corespunde normelor europene, în ideea că sunt adăpostiţi câte 6 câini într-o cuşcă. Putem să-i triem şi să-i ţinem 14 zile acolo, iar în măsura în care nu  sunt adoptaţi, să trecem la eutanasiere. Trebuie să vedem ce facem şi cu câinii din adăpostul vechi, să vedem câţi dintre ei sunt sterilizaţi”, de precizat şeful administraţiei locale sucevene. Primarul a spus că în spaţiile special amenajate sunt strânşi 1.500 de câini, pe străzi hoinărind încă în jur de 1500.  Pe 16 octombrie, va avea loc o nouă întâlnire pe aceeaşi temă, până atunci sperându-se că vor apărea şi normelor metodologice de aplicare a noii legi cu specific. În timpul discuţiilor, reprezentaţii Asociaţiei de protecţia animalelor „Pro anima”, venind cu „o ofertă tentantă”,  aceea  de a  trimite, anual, în Germania,  circa 1.000 de  câini. Ion Lungu a precizat că eutanasierea va începe „în funcţie de răspunsul dat de asociaţiile pentru protecţia animalelor”. Medicii veterinari prezenţi, ieri, la discuţiile de sediul Primăriei au arătat că o doză de medicamente letale administrate unui maidanez costă între 30 şi 50 de lei, fără manoperă. La cheltuieli se adaugă şi cele cu incinerarea, de 2 euro pe fiecare kg.