09 octombrie 2013

Calorifere calde, începând de pe 15 octombrie
·        Proprietarii de locuinţe nu plătesc către Termica nici măcar banii necesari pentru onorarea facturilor către E.on, iar situaţia este alarmantă, arată administratorul special, Ovidiu Dumitrescu.
·        „Cei care nu vor să rămână la sistemul centralizat, pot să se debranşeze, însă ceilalţi trebuie să plătească ”, a reliefat  edilul şef, Ion Lungu.
Locuinţele sucevenilor vor fi încălzite începând de pe data de 15 octombrie, după s-a exprimat, ieri, prin vot, la solicitarea primarului Ion Lungu, majoritatea preşedinţilor şi a administratorilor de asociaţii de proprietari din municipiul Suceava. Administratorul special al societăţii comerciale Termica, Ovidiu Dumitescu le-a spus acestora că firma este pregătită pentru intrarea în regim de funcţionare specific sezonului rece, multe dintre punctele termice  fiind deja alimentate. „Noi ne-am eşalonat lucrările, astfel încât la 15 octombrie să fim pregătiţi să putem furniza căldură. În condiţiile în care frigul vine mai repede şi încă nu este lămurită prognoza meteo, noi am accelerat activitatea de pregătire”, a declarat Dumitrescu, adăugând că, dacă vremea o va impune, este posibil ca încălzirea locuinţelor să înceapă, pe timp de noapte, şi pe 11 sau 12 octombrie. Administratorul special de la Termica evidenţiază că au fost „încărcate” 22 din cele 49 de puncte termice, în cursul zilei de ieri urmând a fi alimentate altele 18. Probele vor dura câteva zile dar - având în vedere că sistemul de transport şi distribuire a agentului termic are o vechime de peste 40 de ani - vor părea, probabil, şi unele avarii, care trebuie remediate.
·        Legislaţia prevede că, în cazul în care restanţa la plata serviciilor este mai mare de 45 de zile, furnizarea agentului termic să fie obligatoriu sistată.
Responsabilul firmei de termoficare din Lunca Sucevei spune însă că, un prim pas obligatoriu ar fi achitarea a 1,5 milioane de lei către E.on. Aceasta în condiţiile în care, într-o singură lună, încasările de la populaţie au fost de doar 1,2 milioane de lei, „cu aceşti bani neputând fi plătit nici măcar un singur furnizor de la societăţii”. În septembrie, de la consumatorii casnici intrările la Termica au fost mai mari, dar sumele respective nu au  reprezentat mare lucru, din moment ce gazele naturale, energia electrică şi apa folosite la producerea agentului termic s-au scumpit. Perspectiva este şi mai sumbră, întrucât din noiembrie, când va fi facturată şi energia termică pentru încălzire, costurile pentru cele două săptămâni cu căldură, din octombrie, vor fi şi mai mari, către E.on trebuind a fi virate 3,5 milioane de lei.           Dumitrescu a atras atenţia că legislaţia prevede că, în cazul în care restanţa la plata serviciilor este mai mare de 45 de zile, furnizarea agentului termic trebuie obligatoriu sistată, majoritatea firmelor de utilităţi aplicând  aceste prevederi. Şeful firmei de termoficare precizează, pe acest fond, că 39 de asociaţii de proprietari din 98 nu au ajuns cu achitarea facturilor nici măcar la nivelul lunii februarie 2013. „Situaţia este alarmantă, iar mesajul trebuie să ajungă până în fiecare apartament. Nu se mai poate continua aşa, pentru că nu mai există rezerve. Băncile nu mai creditează, societăţile furnizoare de gazele naturale, energie electrică, apă sau orice alt serviciu doresc plata la termen, ba chiar şi în avans, dacă s-ar putea”, a reliefat administratorul special de la Termica, Ovidiu Dumitrescu.
·        Primăria va plăti către Termica. de la bugetul local, până la 1 decembrie, 5 milioane de lei.
Primarul Ion Lungu a pus în vedere că prioritatea o reprezintă plata facturilor. „Nu se mai poate să se furnizeze căldură, fără să se plătească ceea ce este consumat. Cei care nu vor să rămână la sistemul centralizat, pot să se debranşeze, însă ceilalţi trebuie să plătească ”, a reliefat  edilul şef, Ion Lungu.

Astăzi, în şedinţă extraordinară, consilierii locali vor trebui să aprobe majorarea tarifului la energia termică produsă pe gaze naturale, până la noul nivel de 445 de lei pe gigacalorie. Populaţia ar urma să achite preţul vechi de 185 de lei pe gigacalorie, însă, pentru aceasta, Primăria va plăti către Termica de la bugetul local, până la 1 decembrie, 5 milioane de lei. Asociaţiile de proprietari datorează către operatorul de termoficare sucevean  16,3 milioane de lei, dintre care 7,6 milioane de lei reprezintă contravaloarea energiei termice furnizate, iar 8,6 milioane de lei sunt penalităţi pentru întârzierile la plată.