04 octombrie 2013

În acest an,
Peste 30 de cazuri de turbare
·        Mai puţin întâlnită în ultimii ani, rabia a afectat două oi şi două capre.
·        În 2012, în judeţul Suceava au fost declarate nu mai puţin de 38 focare de rabie.
Peste 30 de cazuri de infestare cu virusul rabic s-au înregistrat anul acesta în judeţul Suceava, majoritatea la vulpi, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, responsabil al DSVSA de relaţiile cu mass media,  pe lângă cele 20 de situaţii de vulpi afectate de rabie în mediul silvatic, 12 turbări au fost consemnate la animale domestice. Este vorba despre 8 bovine şi, mai rar,  despre două oi şi două capre. Pe de altă parte, în cursul anului 2012, în judeţul Suceava au fost declarate nu mai puţin de 38 focare de rabie
De precizat este faptul că, până pe 30 octombrie, pe teritoriul judeţului Suceava se desfăşoară a doua campanie de vaccinare antirabică aeriană şi manuală a vulpilor. În judeţul Suceava, efectivul de vulpi este evaluat la 2.244 de capete, repartizate în 712 de fonduri de vânătoare şi administrate de 18 asociaţii de vânătoare. „Populaţiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin muşcarea oamenilor, animalelor de companie şi animalelor domestice. Scopul vaccinării este acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii”, a declarat dr. Dănuţ Corneanu.                 

Conform DSVSA, în primele 3 trimestre ale anului 2013, sub acelaşi aspect epizootic, în judeţul Suceava au fost înregistrate 9 focare de trichineloză(3 la urs şi 6 la mistreţ), un focar de arterită virală ecvină, 3 focare de leptospiroză la bovine, precum şi 2 focare de varooză şi 1 de loca americana la albine.