30 octombrie 2013

Termica somează Primăria Suceava să preia transportul şi distribuţia agentului termic  
·        Unicom Holding, creditor majoritar la Termica în insolvenţă, cere întreruperea imediată a activităţii de furnizare agent termic către populaţie.
Societatea comercială Termica Suceava va renunţa la serviciul de  transport şi distribuţie a agentului termic cel târziu până pe 9 noiembrie, dată care, de altfel, coincide cu darea în folosinţă a primelor capacităţi ale noii centrale în cogenerare de înaltă eficienţă a Bioenergy Suceava.  „Raportat la situaţia actuală a societăţii comerciale Termica, care generează pierderi continue, încălcându-se, astfel, principiul acoperirii pasivului aflat în insolvenţă, cât şi cel al maximizării averii debitorului, dar şi având în vedere termenul limită până la care noua centrală trebuie să producă energie termică pentru municipiul Suceava, vă informăm că Termica poate asigura prestarea activităţile de producere, transport şi distribuţie şi furnizare a agentului termic, cel mult până la data de 9 noiembrie 2011”, se arată într-o adresă trimisă conduceri administraţiei locale. Responsabilii Termica avertizează că în scopul predării-primirii bunurilor care fac obiectul contractului de concesionare nr. 33.698/1999, modificat prin acte adiţionale în 2002 şi 2006, trebuie înfiinţată o comisie din care să facă parte reprezentanţi ai compartimentelor de specialitate ale executivului local, precum şi cei ai firmei de termoficare din Lunca Sucevei. Pe de altă parte, Termica atenţionează că, potrivit prevederilor contractului de concesionare, „la data încetării contractului, din orice motiv, personalul  aferent activităţi de transport şi distribuţie energie termică va fi preluat integral şi necondiţionat de către concendent”.

Important de menţionat  este, de asemenea,  faptul că Unicom Holding, furnizorul de cărbune, creditor majoritar la Termica în insolvenţă, a anunţat, tot printr-o adresă, că „nu este de  acord ca activitatea Termica să continue în pierdere şi în condiţii de nelegalitate”. „Vă comunicăm că nu suntem de acord ca societatea Termica să-şi continue activitatea de furnizare de agent termic către populaţie, deoarece continuarea acestei activităţi este efectuată în pierdere şi în condiţii de nelegalitate,  acest lucru fiind în contradictoriu cu dispoziţiile legale privind insolvenţa şi a celor privind funcţionarea societăţilor comerciale, precum şi contrare intereselor tuturor creditorilor înscrişi la masa credală, urmând să procedaţi imediat la întreruperea activităţii de furnizare agent termic către populaţie”, se precizează în adresa Unicom Holding către administratorul judiciar MGA Insolvency SPRL şi Management Reorganizare Lichidare SPRL, în care se solicită şi „încetarea raporturilor de muncă cu toţi angajaţii care deservesc punctele de distribuţie agent termic”.