31 octombrie 2013

Până la finele anului 2013,
 Primăria Suceava vrea să scape de arierate
·        „Trebuie să ne concentrăm atenţia, cu precădere, asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât, la sfârşitul anului 2013, valoarea lor să fie zero”, se precizează în raportul  Biroului „Buget” al administrativului sucevean
Intrările în vistieria comună a administraţiei municipiului Suceava nu sunt tocmai cele aşteptate, rezultă din analiza execuţie bugetare pentru primele 9 luni ale anului 2013.     Astfel, gradul de realizare a veniturilor, determinate ca procentual între veniturile totale încasate până la data de 30 septembrie 2013 şi veniturile totale programate pentru primele 3 trimestre ale anului este de 65,83%. În consecinţă, în ceea ce priveşte bugetul local, încasările sunt de 148,66 de milioane de lei, dintre care 85 de milioane de lei ore prezintă veniturile proprii.   La capitolul cheltuieli, gradul de realizare a acestora din urmă este, în primele 9 luni din 2013, de 64,99%. La secţiunea de funcţionare  a bugetului local, cheltuielile sunt de 74,94%, iar la cea de dezvoltare, de 35,29%. „Menţinerea la un nivel scăzut al plăţilor pentru dezvoltare este cauzată, în principal, de nivelul scăzut  de încasare a sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor FEGR”, se arată în raportul direcţiei de specialitate a executivului municipal.
În totalul cheltuielilor din primele 3 trimestre ale anului 2013, ponderea cea mai mare o deţine cele cu „Învăţământul”, respectiv 39,27%. Urmează  capitolul, Combustibil energie”, 12,48%, majoritatea banilor ducându-se pe acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică, precum şi capitolul „Transporturi”, cu cheltuieli importante pentru repararea străzilor şi cu cele aferente proiectelor cu finanţare europeană. „În perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenţia, cu precădere, asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât, la sfârşitul anului 2013, valoarea lor să fie zero”, se precizează în raportul  Biroului „Buget” al administrativului sucevean.