29 octombrie 2013

GUVERNUL
Întârzie cu prevederile legale pentru menţinerea calităţii aerului
·        Acestea consacră măsuri de prevenire a atingerii sau depăşirii valorilor limită pentru pulberile foarte fine care afectează aparatul respirator.
·        Graţie măsurilor luate la CET, din 2010 nu s-au mai înregistrat depăşiri ale valorii dăunătoare pentru sănătatea umană în cele două staţii de monitorizare din Suceava.
În perspectivă la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, aşa cum prevede Legea nr. 104/2011, va fi necesar a se stabili şi aplica planuri de măsuri privind menţinerea calităţii aerului, mai ales în ce priveşte pulberile PM10 şi PM2,5, anunţă Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava într-un raport în care se specifică faptul că respectivele documentaţii sunt de natură să prevină atingerea ori depăşirea valorilor limită sau valorilor totale a indicatorilor amintiţi, care afectează aparatul respirator. „Din păcate, nici până la această dată nu a fost adoptată, prin hotărâre a Guvernului, noua metodologie de elaborare a planurilor de calitate a aerului,  planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului”, se arată în informarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, semnată de directorul executiv Vasile Oşean. Conform oficialilor APM, principalul titular de activitate care reprezenta o sursă majoră de emisii de PM10 a fost societatea comercială Termica Suceava. Ca urmare a măsurilor implementate încă din 2010, în cadrul Centralei Electrice de Temoficare pe huilă, prin modernizarea electro-filtrelor şi operarea controlată a cazanelor şi sistemelor de depoluare aferente, în anii 2010-2012 nu s-au mai înregistrat depăşiri ale valorii limită zilnice, dăunătoare pentru protecţia sănătăţii umane, în cele 2 staţii de monitorizare din municipiul Suceava, una de tip industrial şi cealaltă de fond urban. „Se constată chiar o reducere de la an la an, în perioada 2009-2012, a numărului anual de depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane la PM10”, reliefează raportul APM. Conform sursei citate, la această tendinţă a contribuit şi implementarea, de către Primăria municipiului Suceava, a unor măsuri în domeniul îmbunătăţirii traficului auto şi reducerii emisiilor cauzate de acesta din urmă,  precum şi a suspensiilor de praf de pe carosabil sau sol.