04 octombrie 2013

Încălzirea locuinţelor sucevenilor, condiţionată de scumpirea gigacaloriei
·        „Furnizarea  încălzirii va avea loc numai în urma unei puneri de acord între conducerea municipiului şi administratorii judiciari”, a precizat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
·        Primarul Ion Lungu declara că o decizie asupra datei efective de livrare a agentului termic va fi luată marţi, în cadrul şedinţei cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari.

Societatea comercială Termica va furniza agent termic pentru încălzirea apartamentele sucevenilor numai doar dacă conducerea Primăriei se va pune de acord, cu administratorii judiciari, asupra noului tarif al gigacaloriei, a declarat ieri, administratorul special, Ovidiu Dumitrescu. Oficialul firmei de termoficare - aflată în procedură de insolvenţă - susţine că practicarea, în continuare, a tarifului nemajorat, aduce societăţii pierderi zilnice de până la 20.000 de lei. „Orice pierdere financiară reduce posibilitatea creditorilor de a recupera datoriile, astfel încât furnizarea  încălzirii va avea loc numai în urma unei puneri de acord între conducerea municipiului şi administratorii judiciari”, a precizat administratorul special al operatorului din Lunca Sucevei. Ovidiu Dumitrescu a ţinut să sublinieze că, în prezent, „se pun sub presiune” reţelele secundare şi punctele termice, fiind derulate probe pentru alimentarea cu prioritate a unităţilor de învăţământ preşcolar şi şcolar. Reamintim că, la finele lunii august, deliberativul municipal a respins, în şedinţă ordinară, iniţiativa  executivului de a creşte preţul gigacaloriei de la 185 de lei la 445 de lei. Populaţia urma a achita efectiv doar 250 de fiecare gigacalorie, diferenţa revenind bugetului local şi Termica. Membrii legislativului municipal au considerat, la acel moment, că sucevenii au şi aşa destule probleme financiare, comisiile de specialitate cerând amânarea dezbaterilor şi pe motiv că administratorii judiciari nu au prezentat informaţii suficiente cu privire la viitorul firmei de termoficare. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, declarat zilele trecute, că o decizie asupra datei efective de furnizare a agentului termic pentru încălzirea locuinţelor va fi luată marţi, 8 octombrie, în cadrul şedinţei lunare cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari. În momentul da faţă, debitele consumatorilor casnici către societatea comercială. Termica sunt de peste 16 milioane de lei. Acestea au cunoscut o diminuare după  ce în august, în sistem au avut loc lucrări de reparaţii şi revizii, iar livrarea apei calde menajere a fost sistată. Potrivit edilului şef lui Ion Lungu, la Termica Suceava mai sunt branşate circa 21.000 de locuinţe, din totalul celor 33.000 de apartamente şi 7.000 de locuinţe individuale din reşedinţa de judeţ.