28 martie 2010


Inspecţii la caşul care va ajunge pe masa de Paşte
În preajma sărbătorilor pascale, medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agro-alimentare verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli. Directorul coordonator al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, atenţionează că vânzarea directă către consumatorul final în pieţele agro-alimentare şi târguri a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă, respectiv pungi de plastic, hârtie cerată, precum şi din recipiente curăţate şi igienizate corespunzător. Acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii. În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, precum aplicarea pe ambalaj a unor etichete adezive; utilizarea de pungi imprimate sau afişarea la vânzare a unor tăbliţe sau panouri. În pieţe agro-alimentare şi târguri, brânzeturile vor fi expuse în vitrine şi tăvi din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. „Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om”, avertizează dr. Dulgheru. Producătorii sunt obligaţi să deţină fişe de sănătate pentru animalele de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu