22 martie 2010



Împădurirea terenurilor degradate, limitate pe motiv de deficit de puieţi
· În perioada 2006-2009 au fost împădurite 590 de hectare, lipsa puieţilor forestieri fiind principalul impediment în calea atacării unor suprafeţe mult mai mari
În judeţul Suceava, există zone în care fenomenul de degradare a terenurilor este foarte activ, cu deplasări de teren, eroziuni ale solului, multe din acestea fiind improprii culturilor agricole, informează Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare(ITRSV) Suceava. Potrivit unei analize a instituţiei sucevene, în acest context pot fi amintite localităţile Ciprian Porumbescu, Bălăceana, Todireşti, Vultureşti, Dolhasca şi Salcea, pe a căror rază s-au identificat cele mai întinse suprafeţe de terenuri degradate. „Ameliorarea terenurilor degradate prin lucrări de împădurire este o acţiune de mare actualitate, la nivelul judeţului Suceava terenurile degradate şi neproductive deţinând, însă, o pondere relativ mică comparativ cu judeţele învecinate Botoşani, Neamţ sau Iaşi. Fenomenul de regenerare a pădurilor este sprijinit prin promovarea şi protejarea regenerărilor naturale, astfel încât, pe lângă obţinerea unor arborete apropiate de compoziţia naturală fundamentală, cheltuielile cu împădurirea să fie reduse cât de mult posibil”, se subliniază în studiul ITRSV.
Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Suceava a monitorizat împădurirea a peste 250 de hectare în 2006, a 51,5 hectare-în anul 2007, a unei suprafeţe de 79 de hectare-în 2008 şi de 209,21 hectare(190 de hectare de împăduriri integrale şi 19,21 hectare de completări)-în anul 2009. Este vorba despre un total de 590 de hectare, lipsa puieţilor forestieri fiind principalul impediment în calea atacării unor suprafeţe mult mai mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu