24 martie 2010


Sucevenii fac presiuni pentru a construi pe versantul de nord est
· Mulţi dintre aceştia şi-au cumpărat terenuri în zona afectată de alunecări, după consolidare intenţionând să le valorifice
· Primăria solicită din nou Consiliului Judeţean să ridice interdicţia instituită încă din 2004
Restricţia de construire pe versantul de nord est al municipiului Suceava, trecut prin ample lucrări de consolidare ar putea fi ridicată. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care precizează că decizia ar urma să se ia în cel mai scurt timp posibil. „Există foarte multe solicitări de a se construi în tona Cernăuţi, Ilie Pintilie, Aţărie, Hărbărie. Noi am propus ridicarea restricţiei, dar urmează ca şi Consiliul Judeţean să se pronunţe”, arată edilul şef. Dl Lungu spune că ultimele discuţii pe această temă s-au purtat în noiembrie anul trecut, consilieri judeţeni din Comisia de urbanism propunând prelungirea cu încă 3 luni a perioadei de monitorizare. Primarul susţine că acest termen a expirat şi că, din punct de vedere al administraţiei locale, zona în cauză nu mai prezintă probleme de stabilitate. De aceea, explică şeful executivului sucevean, vor fi făcute din nou demersuri la Consiliul Judeţean, mulţi dintre locuitori, precum şi cei care şi-au cumpărat terenuri în zonă, solicitând autorizaţiei de construire de la primărie.
Primăria Suceava a făcut un diligenţe similare şi în toamna lui 2008. Aceasta după ce, în parteneriat cu Universitatea Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, a fost iniţiată o perioadă de monitorizare a comportării versantului. Este vorba despre un sistem de senzori care a măsurat nivelul pânzei freatice, gradul de înclinare, temperatura şi cantitatea de precipitaţii din zonă, specialiştii concluzionând că variaţia parametrilor măsuraţi nu indică o tendinţă de instabilitate. Astfel, va fi dat liber la realizarea de noi obiective de construcţii pe mai multe străzi din zona „Hărbărie”, respectiv pe „Mihail Sadoveanu”, „Mircea Şeptilici”, „Cărămidarilor”, „Petuniilor”, „Semicercului”, „Izvoarelor” şi „Tăbăcarilor”. De menţionat este faptul că, de ani de zile, locuitorii din zonă fac presiuni în acest sens, perimetrul fiind considerat unul rezidenţial şi de interes pentru dezvoltatorii imobiliari. Interdicţia de construire a fost introdusă de Consiliul Judeţean în anul 2004.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu