01 aprilie 2019

Unsprezece angajatori, sancţionaţi de ITM pentru muncă nedeclarată
·        Amenzile, de 60.000 de lei, au fost date pentru lucrul fără contract individual, munca în afara programului cu timp parţial, cât şi cea din perioada în care contractul era suspendat.
·        În contractele încheiate cu parteneri străini nu s-au cuprins clauze privind securitatea şi sănătatea în muncă, tot în acest domeniu nefiind solicitată şi obţinută autorizaţia de funcţionare.
Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat, în cea de a doua lună anului 2019,  un total de 294 controale, informează şeful instituţiei, Romeo Butnariu. Conform inspectorului şef sucevean, dintre acestea, 221 au fost în domeniul relaţiilor de muncă, iar 73 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, cele 105 de amenzi date însumând 139.500 de lei. Doar pe linei de relaţii de muncă: Inspectorii de muncă au efectuat 221 controale, s-au aplicat 36 sancţiuni contravenţionale, în sumă de 132.500 lei, în luna februarie fiind depistate 11 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Este vorba despre o persoană al cărui contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; 8 lucrători fără contract individual de muncă; o persoană care muncea în afara programului de lucru cu timp parţial şi încă una care lucra în perioada în care are contractul individual de muncă suspendat. Pentru muncă nedeclarată, sancţionaţi au fost 11 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 60.000 lei. Conform lui Romeo Butnariu, deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă ţin, pe lângă cele menţionate deja, în netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat, precum şi de încălcarea prevederilor privind munca suplimentară, nerespectarea acordarea concediilor de odihnă şi repausului săptămânal. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au avut 73 de acţiuni de control, în urma acestora aplicate fiind 69 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 7.000 de lei. Deficienţele au constat în neasigurarea echipamentelor individuale de protecţie şi neacordarea altor echipamente, care să le înlocuiască pe cele degradate sau ale căror calitate de protecţie s-a pierdut. De asemenea, unii agenţi economici nu s-au autorizat din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; nu s-au stabilit programe de verificare şi întreţinere a echipamentelor de muncă; în fişa postului nu s-au înscris atribuţii şi îndatoriri pe linie de securitate şi sănătate în muncă şi, pe de altă parte,  în contractele încheiate cu parteneri străini nu s-au inclus clauze privind securitatea şi sănătatea în muncă.