24 aprilie 2019


Fructe şi legume fără origine, depreciate şi la „subgramaj”, descoperite  de comisarii OJPC        
·        „Printre principale deficienţe constatate se numără lipsa precizărilor privind ţara de provenienţă, caserole s-aU pungi , cât şi produse , a declarat comisarul şef-adjunct Vasile Latiş, şeful OJPC.       
·        „Au fost multe sesizări, (...) însă nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pesticide la legume şi fructe”, a explicat dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA.
Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a fost implicat, pe durata săptămânii trecute, în campania naţională de verificări respectarea legislaţiei specifice la comercializarea fructelor şi legumelor. Comisarul-şef adjunct Vasile Latiş  informează că lucrătorii din subordine  au avut controale la 25 de operatori economici, la 19 dintre aceştia fiind depistate abateri. Latiş spune că aceştia din urmă au fost sancţionaţi cu 18 amenzi însumând 59.600 de lei, precum şi 5 cu avertismente. Ca urmare a constatărilor făcute, oprită de la  comercializare a fost o cantitate de 307 kg de produse, în valoare de 2.995 de lei. „Printre principale deficienţe constatate se numără lipsa precizărilor privind ţara de provenienţă, caserole s-au pungi , cât şi produse ”, a declarat comisarul şef-adjunct Vasile Latiş.   Pe de altă parte, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) au avut descinderi împreună cu lucrătorii Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al instituţiei sucevene arată că, în urma semnalelor primite, urmărită a fost, în principal, contaminarea cu pesticide a produselor în cauză. 
Potrivit şefului DSVSA, probele recoltate de pe legume şi fructe de la agenţii economic verificaţi au fost analizate la 3 laboratoare din ţară, iar, din fericire, respectiva suspiciune, nu s-a confirmat. „În intervalul 12 aprilie-12 mai se derulează această acţiune împreună cu reprezentanţii ANAF, pentru că au fost multe sesizări privind depăşiri ale limitelor de reziduuri. Din ceea ce s-a analizat până acum, nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pesticide la legume şi fructe”, a explicat dr. Dănuţ Corneanu, menţionând că accent s-a pus pe substanţele organo-clorurate şi organo-fosforice. Echipele mixte au controlat transportatori intra-comunitari şi au descins în locuri de debarcare, locuri destinaţie, depozite, pieţe de legume-fructe, pieţe angro, supermarketuri, hypermarketuri, controale desfăşurându-se, prin intermediul inspectorilor sanitari veterinari, inclusiv în vamă.