Fructe şi legume fără origine, depreciate şi la „subgramaj”,
descoperite de comisarii OJPC
·
„Printre
principale deficienţe constatate se numără lipsa precizărilor privind ţara de
provenienţă, caserole s-aU pungi , cât şi produse
” , a declarat
comisarul şef-adjunct Vasile Latiş, şeful OJPC.
·
„Au fost
multe sesizări, (...) însă nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de
pesticide la legume şi fructe”,
a explicat dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA.
Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a fost implicat,
pe durata săptămânii trecute, în campania naţională de verificări respectarea
legislaţiei specifice la comercializarea fructelor şi legumelor. Comisarul-şef adjunct
Vasile Latiş informează că lucrătorii
din subordine au avut controale la 25 de
operatori economici, la 19 dintre aceştia fiind depistate abateri. Latiş spune
că aceştia din urmă au fost sancţionaţi cu 18 amenzi însumând 59.600 de lei,
precum şi 5 cu avertismente. Ca urmare a constatărilor făcute, oprită de
la comercializare a fost o cantitate de 307
kg de produse, în valoare de 2.995 de lei. „Printre principale deficienţe
constatate se numără lipsa precizărilor privind ţara de provenienţă, caserole
s-au pungi , cât şi produse ”, a declarat
comisarul şef-adjunct Vasile Latiş. Pe
de altă parte, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentară (DSVSA) au avut descinderi împreună cu lucrătorii Autorităţii
Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Dr. Dănuţ Corneanu, directorul
executiv al instituţiei sucevene arată că, în urma semnalelor primite, urmărită
a fost, în principal, contaminarea cu pesticide a produselor în cauză.
Potrivit
şefului DSVSA, probele recoltate de pe legume şi fructe de la agenţii economic
verificaţi au fost analizate la 3 laboratoare din ţară, iar, din fericire,
respectiva suspiciune, nu s-a confirmat. „În intervalul 12 aprilie-12 mai se
derulează această acţiune împreună cu reprezentanţii ANAF, pentru că au fost
multe sesizări privind depăşiri ale limitelor de reziduuri. Din ceea ce s-a analizat
până acum, nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pesticide la
legume şi fructe”, a explicat dr. Dănuţ Corneanu, menţionând că accent s-a pus
pe substanţele organo-clorurate şi organo-fosforice. Echipele mixte au
controlat transportatori intra-comunitari şi au descins în locuri de debarcare,
locuri destinaţie, depozite, pieţe de legume-fructe, pieţe angro,
supermarketuri, hypermarketuri, controale desfăşurându-se, prin intermediul
inspectorilor sanitari veterinari, inclusiv în vamă.