01 aprilie 2019


Ca urmare a neactualizării valorii lucrărilor,
Societăţile de construcţii se retrag de pe şantiere   
·        „Aceasta este problema de bază din cauza căreia firmele nu merg în teren, deoarece preferă să-şi declare insolvenţa, decât să fie în pierdere”, susţine Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, menţionând că „într-o situaţie extremă” s-ar afla şi investiţiile din cadrul PNDL.
·        La origine ar sta creşterea salariului minim în construcţii, cât şi scumpirea materialelor, pentru drumuri aprovizionarea cu bitum făcându-se din Austria şi Polonia, cu preţuri mari şi transport costisitor.     
După o „iarnă grea”, ordine de începere a lucrărilor au fost date pe 4 drumuri judeţene din judeţul Suceava, însă, din păcate, pentru intervenţiile de pe relaţia Frătăuţi-Bilca nu s-a arătat amatoare nicio firmă specializată. Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean semnalează un fenomen îngrijorător din acest punct de vedere, acela al reducerii interesului din partea eventualilor executanţi. Flutur a exemplificat cu ceea ce se întâmplă în judeţul vecin, Botoşani, în care societăţile de profil nu mai participă la licitaţie, din cauza noii legislaţii care îi pune în dificultate financiară. Motivul ar conta în creşterea salariului minim în construcţii, cât şi în creşterea preţurilor la materialelor pe care respectivii constructori le folosesc Conform şefului administraţiei judeţene sucevene, în ţara noastră „a dispărut şi ultimul furnizor de bitum”,  cel de la Suplacu de Barcău.  Drept urmare, aprovizionarea se face din ţări precum Austria şi Polonia, iar dacă în cazul judeţelor din vestul României transportul este mai puţin costisitor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele din est, situaţie în care se fală şi Suceava. „Firmele de construcţii s-au retras din Botoşani, de la  drumurile judeţene, pentru că legislaţia privind actualizarea preţurilor, cu modificări la materiale, dar şi la salarii, le bagă în faliment. Din păcate, în cauză este firma care lucrează şi la noi”, susţine Flutur. Potrivit şefului CJ Suceava, judeţul Suceava a cerut sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), din partea guvernului fiind aşteptate modificări în legislaţia privind achiziţiile publice, în impas aflţndu-se şi obiectivele de investiţii din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare  Locală (PNDL). „Am fost primii din ţară care am făcut propunerea, pentru a clarifica perioada de referinţă la care se face actualizarea. Aceasta este problema de bază din cauza căreia firmele nu merg în teren, deoarece preferă să-şi declare insolvenţa, ca să nu meargă în pierdere. În judeţul Suceava, Vor fi câteva sute de într-o situaţie extremă, deoarece constructorii nu vor să înceapă lucrările. Eu am dat ordin de începere în teren, îi aştept la treabă, au început foarte uşor, dar avem această problemă cu actualizarea preţurilor”, reliefează Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. La începutul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean anunţa demararea lucrărilor de reparare a drumurilor judeţene. La fel, ordine de începere a intervenţiilor au fost date pentru modernizarea a 4 drumuri judeţene, respectiv, Hârtop-Vultureşti, Boroaia-Giuleşti, Mălini-Slatina-Găineşti şi Panaci-Glodu.